Vd: "Svenskt kött är inte alltid bäst"

Publicerad 2013-08-13

Alexander Nilsons lyxköttbullar skulle enligt förpackningens blå-gula etikett ”förädla svensk mattradition” – men köttet är irlänskt.  

Enligt Johan Gyllenberg, vd för Grand Food International som utvecklat produkten, är det inte fråga om någon bluff. 

– Om kunderna känner sig vilseledda är jag villig att ändra färgerna på etiketten, säger han.

Vd Johan Gyllenberg vägrar acceptera att "Alexander Nilsons lyxköttbullar" skulle vara en bluff. Han berättar om hur det gick till när produkten utvecklades.

– Köttbullar är en av Sveriges mest populära matvaror. Jag och Alexander bestämde att vi skulle skapa en god köttbulle av hög kvalitet. Vi ville skippa e-ämnen, presskött, frityr och satsa på bra kött. Vi insåg att det inte skulle vara möjligt med svenskt kött eftersom det skulle bli för dyrt.

Varför valde ni Irland och Tyskland?

– Köttet kommer huvudsakligen från irlänska gårdar. Helt enkelt för att det var billigare och samtidigt bra kvalitet. Det finns faktiskt också dåligt kött i Sverige och bra kött utomlands. Svenskt kött är inte alltid bäst, det måste man vara ödmjuk inför. Konkurrenter som använder presskött ifrågasätts inte om köttet är svenskt. Vi som använder fint kött utan tillsatser kallas däremot bluffmakare.

Vilken insyn har ni om de gårdar köttet kommer ifrån?

– Jag vet inte exakt vilka gårdar köttet till köttbullarna kommer ifrån. Vår kvalitetssäkring sker på fabriken där köttet kontrolleras i stickprover så att det ser ut och luktar som det ska. 

Varför använder ni Sveriges färger på etiketten?

– Det var aldrig tänkt att föreställa Sveriges färger. Jag ville ha en lyxig blå färg på etiketten. Någon gul färg använder vi överhuvudtaget inte. Det är guld som bryter fint mot det blåa. Min tanke var att förpackningen skulle förmedla att varan är exklusiv och att Alexander som är stjärnkock och själv tagit fram receptet skulle pryda etiketten.

Har du någon förståelse för att marknadsföringen kan uppfattas som vilseledande?

– Jag har inte tänkt den tanken innan. Vi har bara fått beröm från kunder som är glada över att de kan köpa färdiga köttbullar utan tillsatser. Om det verkligen är så att människor känner sig vilseledda ska jag självklart se till att vi ändrar färgerna på etiketten.