Allt du behöver veta om du är i city

Polisen uppmanar: Håll er helst borta

Uppdaterad 2017-04-10 | Publicerad 2017-04-07

Efter eftermiddagens attack i centrala Stockholm töms nu innerstaden på folk, tåg stoppas, biografer och teatrar stänger, och evenemang ställs in.

Samtidigt uppmanar polisen människor att hålla sig borta från city.

Minst två människor dödades, och ett okänt antal skadades när en lastbil körde rakt in i människomassorna på Drottninggatan i Stockholm på fredagseftermiddagen.

Polisen uppmanar nu alla att hålla sig borta från citykärnan runt Sergels torg och de centrala delarna i Stockholm.

Samtidigt har flera byggnader och platser utrymts, eller håller stängt.

Om du är i centrala Stockholm

Råden just nu är: Håll dig borta från stora folkmassor. Försök att ta dig hem eller ta dig in i en byggnad och vänta tills läget har lugnat ned sig något.

– Eftersom mobilnätverket verkar fungera dåligt, är det bra att använda sig av internet för att höra av sig till anhöriga och ta del av information, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.

Tåg och kollektivtrafik

All tågtrafik till och från Stockholms central har ställts in på uppmaning av polisen. Centralstationen har tömts på folk, och även pendeltågen är för närvarande inställda.

Tunnelbanan var tidigare avstängd i hela centrum. Nu ska den åter gå från alla stationer utom T-Centralen och Hötorget.

Även busstrafiken är inställd i centrala Stockholm på grund av avspärrningarna. För mer information, gå in på SL:s hemsida.

Flygtrafiken ska i nuläget inte vara påverkad men Arlanda Express är stoppad och de få flygbussar som går kör bara till Sollentuna.

Taxi kör också som vanligt med reservation för att det inte går att komma fram i centrala staden.

Inställda evenemang, rensade tablåer

Flera evenemang ställs också in, och samtliga SF:s biografer i Stockholmsområdet stängs i kväll, uppger informationschefen Thomas Runfors för TT.

Även biograferna i Mall of Scandinavia i Solna, Heron City och i Sickla stängs av säkerhetsskäl.

Dramaten stryker kvällens föreställningar: "Figaros bröllop", "Det blåser på månen" och "Presidenterna".

Hela Kulturhuset och Stadsteatern är utrymda och alla arrangemang inställda.

Även kvällens konsert med Magnus Uggla och "Phantom of the opera" på Cirkus ställs in, liksom Konserthusets konsert.

Inte heller "Mamma Mia the party" på Tyrol invid Gröna Lund spelas ikväll.

Showen på Hamburger Börs med Danny Saucedo är också inställd.

Även Moderna Museet i Stockholm ställer in en planerad vernissage och samtliga programpunkter för kvällen.

Generalrepetition inför kvällens direktsändning av “Let’s dance” ha hållits i Frihamnen. Den ställdes dock in med anledning av dådet i centrala Stockholm.

Senare kom beskedet att även kvällens direktsändning ställs in. TV4 lägger om hela sin tablå.

– Med anledning av attackerna i Stockholms centrum har vi valt att inte genomföra kvällens ‘Let’s dance’ och i stället lägga all kraft på vår nyhetsbevakning. Våra tankar går till alla dem som har drabbats, säger Anika Beclijevski, exekutiv producent på TV4 i en kommentar.

SVT har också rensat tablån för SVT1 under hela fredagskvällen för att enbart kunna rapportera om dådet.

Myndighetsbyggnader och allmänna platser

Riksdagen och Rosenbad är avspärrade, politiker och tjänstemän släpps inte in eller ut, och gatorna runt omkring är avspärrade.

Åhléns har utrymt flera av sina varuhus i Stockholms innerstad: Åhléns City samt Åhléns Odenplan, Fridhemsplan, Skanstull och Östermalmstorg, säger bolagets presstjänst Weronica Nilsson till TT.

Katastrofberedskap på sjukhusen

Flera av Stockholms sjukhus har gått upp i högsta beredskapsgrad, så kallat katastrofläge. Bland dem Danderyds, Karolinska och St Görans sjukhus. Det senare har fått ta hand om flera skadade.

Stockholms stad har aktiverat sin krisgrupp och följer händelsen och polisens rekommendationer, säger Carl Smitterberg som är kommunikatör vid Stockholms stad till TT.

– Socialtjänsten finns på plats vid hörnet Drottninggatan/Olof Palmes gata och vi undersöker om det finns ytterligare behov på andra platser i staden.

Säkerheten vid Stadshuset har förstärkts och inga evenemang kommer att hållas där ikväll, och visningarna av av Stadshuset är inställda även imorgon, lördag.

– Enligt polisens rekommendationer uppmanar vi stockholmarna att undvika city, säger Carl Smitterberg.