Schimpanser har inte fått mat på två dagar: Börjar bli hungriga

Publicerad 2022-12-16

Furuviksparkens arbete med att fånga in sina schimpanser går in på sin tredje dag.

Under morgonen ska nya drönarflygningar göras för att hitta djuren – så att djurvårdare kan komma in och ge dem mat.

– Vårt första fokus är att försöka hjälpa djuren, säger Annika Troselius.

Furuviksparkens schimpanser är fortfarande på fri fot.

Arbetet med att försöka fånga in de tre oskadda djuren avbröts under torsdagskvällen på grund av att mörkret gjorde arbetet för farligt. Under natten har beväpnade beredskapsteam hållit vakt vid schimpanshuset.

På fredagsmorgonen har arbetet återupptagits igen. Under torsdagen gjordes ett försök att ta sig in – som fick avbrytas.

– Nu på morgonen har våra team med erfarna djurvårdare och veterinärer diskuterat hur man skulle kunna göra ett nytt försök att ta sig in, säger Annika Troselius, informationschef på Parks and Resorts vid åttatiden på morgonen.

På morgonen gör man nya drönarflygningar inne i huset för att lokalisera djuren.

– Om vi har uppsikt över schimpanserna så är målet att ta sig in till en säkrad del av huset. Det finns delar med galler och utrymmen man kan låsa, säger Annika Troselius, som säger att man därifrån kan få kontakt med schimpanserna.

Ingen mat på två dagar

Och schimpanserna börjar troligtvis bli hungriga. Under de två dagar de varit på rymmen har djurparken inte kunnat ge dem mat.

– Alla är otroligt måna om att ta sig in och ge dem mat och se hur de mår, säger Annika Troselius.

Under gårdagen lyckades veterinärerna få syn på schimpanserna genom ett fönster. De tre oskadda schimpanserna gick runt och den skadeskjutna som låg ner på marken. Djurparken har inte kunnat kontrollera om den bara är skadad eller är död.

Under gårdagen ryckte polis och räddningstjänst ut efter att en vattenledning gått sönder och fått ett brandlarm att börja tjuta i huset. Enligt Annika Troselius lyckades man stänga av larmet utifrån.

Parken har satt in alla sina resurser och kallat in personal från Kolmården för att få kontroll på situationen. Men hon konstaterar att det är ett svårt läge.

– Hela den här situationen är otroligt stressande såklart för både djur och medarbetare som älskar de här djuren och jobbar med dem varje dag. Vår första och största fokus är att hjälpa dem.

Furuviksparken.