Helldén: Vi för samtal med S om kärnkraften

Publicerad 2024-01-12

Miljöpartiet ger sig in i kärnkraftsdebatten och ger svar till Ebba Busch (KD).

Språkrör Daniel Helldén säger att det hålls samtal med Socialdemokraterna och att partierna är överens om att staten inte ska satsa pengar på kraftslaget.

– Och utan statliga subventioner blir det ingen ny kärnkraft, säger språkrör Daniel Helldén.

Ebba Busch hävdar att hon och Socialdemokraterna har haft flera bilaterala möten om framtidens energipolitik. I en intervju med Dagens Industri talar hon om en historisk konstruktiv dialog. Hon uppmanar även Magdalena Andersson (S) att sätta ner foten mot Miljöpartiet, som är emot ny kärnkraft i Sverige.

– Det stora beskedet som S behöver ge är att man inte kommer att låta Miljöpartiet styra den här frågan om det skulle bli ett regeringsskifte. Näringslivet väntar på det grundmurade beskedet att kärnkraften inte är förhandlingsbar, säger Busch till tidningen.

Daniel Helldén (MP).

Förvirring angående möten

Men Socialdemokraterna har en helt annan bild av kontakterna med Busch. Den som enligt Busch skulle ha deltagit, energipolitiska talespersonen Fredrik Olovsson, säger i en intervju med GP att mötena överhuvudtaget inte har ägt rum.

– Jag känner inte alls igen bilden. Jag förstår att Ebba Busch har ett behov av att säga så inför näringslivet. Men det stämmer inte att vi haft samtal på det sättet som hon beskriver, säger Olovsson till tidningen.

I en intervju med TT tonar han ner bilden och säger att det har hållits möten om energipolitik, men inte om kärnkraft. Han delar inte heller Buschs uppfattning att mötena skulle vara historiska.

Två partier som dock har möten om kärnkraften är Socialdemokraterna och Miljöpartiet, enligt språkröret Daniel Helldén.

– De diskussionerna berättar jag inte om. Men det är klart att det som gäller är att vi inte ska subventionera ny kärnkraft, säger Helldén.

– Både S och C har sagt att de inte vill subventionera ny kärnkraft med skattepengar så jag vet inte riktigt vad Ebba Busch vill komma med det här.

Ebba Busch (KD).

Är emot nya reaktorer

Miljöpartiet är emot att det byggs nya reaktorer överhuvudtaget.

– Ska vi ha ett fungerande energisystem framåt som också är ekonomiskt hållbart så är det förnybart som gäller. Regeringen är helt förblindad i kärnkraften.

Staten har subventionerat vindkraft, varför är det fel att subventionera kärnkraft?

– Det handlar om otroligt stora summor. Dessutom tar det otroligt lång tid. När det väl skulle vara på plats ska vi redan ha nollutsläpp. Vi har en näringsminister som håller på att förstöra hela omställningen.

Magdalena Andersson (S).

Skeptisk till storbolagens besked

Flera stora industribolag välkomnar kärnkraft, hur ser du på det?

– Jag förstår att de vill ha statligt finansierad kärnkraft, då är det riskfritt för dem. Jag tror inte de skulle vara lika positiva om de fick betala ett marknadspris.

Om det blir regeringsförhandlingar mellan er och S - vad blir er ingång i kärnkraftsfrågan?

– Att vi inte ska ha ny kärnkraft, vi ska satsa på det förnybara. Och vi sätter oss inte i en regering som fattar beslut satsningar på ny kärnkraft.

Busch: Vi står nära varandra

Aftonbladet har utan framgång sökt Fredrik Olovsson (S). Ebba Buschs pressekreterare meddelar att mötena som Busch syftar på ägde rum i september och i december förra året. Ett nytt är inplanerat i slutet av januari.

Busch skriver i en kommentar via sin pressekreterare:

– Jag uppfattar att vi står varandra nära om hur vi stärker elsystemet för hushållen och företagens bästa i fokus. Vi har fört konstruktiva samtal med väldigt lite av partiideologiska låsningar och mycket av fysikens realiteter i fokus. Det är vad näringslivet och hushållen har rätt att kräva av oss. Det är det som är nödvändigt för både grön omställning och konkurrenskraft.

– Jag ser fram emot kommande samtal i slutet av januari om energipolitiska inriktningspropositionen.