Dömdes för hämnddåd efter Adrianas död – är nu efterlyst

Publicerad 2023-06-21

Åtta män dömdes tidigare i år för ett mordförsök i Stockholm 2020.

Dådet ska ha varit en hämndaktion för skjutningen då 12-åriga Adriana sköts till döds.

En av dem som dömdes, 29-åriga Ilyas Noor Ahmed, har nu försvunnit.

Kvällen den 7 september 2020 blev en bil beskjuten i Vällingby med 32 skott från både en pistol och ett automatvapen. I bilen hittades en person skottskadad.

De andra 31 skotten missade de misstänkta måltavlorna och träffade istället fönster på tre olika lägenheter. I en av lägenheterna gick skottet rakt in i vardagsrummet. Även ett garage i närheten träffades av skotten. 

Åklagaren misstänker att två personer kopplade till en kriminell gruppering i Norsborg avfyrat skotten – och att de tagit hjälp av medlemmar från nätverken Shottaz och Filterlösa grabbar, FLG, för att locka brottsoffren i fällan.

Händelsen har beskrivits som en hämndaktion efter skjutningen där 12-åriga Adriana dog.

Ilyas Noor Ahmed dömdes för dådet i Vällingby och är nu efterlyst.

Åklagaren ville häkta

Totalt dömdes åtta personer för mordförsök och hovrätten fastställde tingsrättens beslut i april i år.

Nu har en av männen som dömdes för hämndaktionen i Vällingby, 29-åriga Ilyas Noor Ahmed, som kopplas till det kriminella nätverket FLG, blivit begärd efterlyst av Kriminalvården.

Åklagaren ville få honom häktad direkt efter tingsrättens dom men det avslogs. Skälet som angavs var att han inte skulle ha haft någon central roll i själva brottet och att det inte fanns någon risk för fortsatt brottslighet. Ilyas Noor är brittisk medborgare men det ansågs inte heller föreligga någon flyktfara.

Men när hovrätten meddelade i sin dom att han skulle häktas var han försvunnen. Domen vann laga kraft i förra veckan och han ska därför börja avtjäna straffet.

Gängmannen är dömd till sex år och tio månaders fängelse för mordförsök. Eftersom han inte dök upp i hovrätten befaras att han inte heller kommer dyka upp på anstalten han ska till - Kumla.

Adriana, 12, sköts till döds 2020.

Ska föras till närmaste anstalt

Kriminalvården har därför begärt honom efterlyst hos polisen, och att han ska föras till närmaste slutna anstalt eller häkte.

”Med beaktande av att det bedöms föreligga risk för att Ilyas Noor inte kommer att följa Kriminalvårdens beslut om inställelse, gäller beslut om inställelse omedelbart”, står det i beslutet från Kriminalvården.

Den man som blev skjuten i bilen var Serkan Demikiran, som numera är efterlyst för mordet på Adriana. Han blev skjuten i armen men överlevde.

Serkan Demirkiran är häktad i sin utevaro och befinner sig i Turkiet och åklagaren som drev Adrianafallet har inte kunnat få någon återkoppling.

Åklagaren Ida Arnell ledde utredningen.

– Han släpptes i tingsrätten och sedan blev han häktad av hovrätten och till den förhandlingen dök han inte upp, säger Ida Arnell.

Kriminalvården skriver i ett mejl till Aftonbladet att ”ingen förändring har skett beträffande efterlysningen.”

Aftonbladet har varit i kontakt med Ilyas Noors försvarsadvokat Anwar Osman som inte vill lämna några kommentarer.

Följ ämnen i artikeln