Slaktarna från Butja på väg mot nya städer: ”Kommer bli värre”

Uppdaterad 2022-04-07 | Publicerad 2022-04-06

Slaktarna från Butja är på väg mot nya städer i Ukraina.

Nu varnar krigsvetaren Ilmari Käihkö för fler attacker mot civila mål.

– Övergreppen kommer att fortsätta, säger han.

Vittnesmålen och bilderna från Butja efter det ryska tillbakadragandet har chockat världen.

Upptäckta massgravar och rapporter om sexuella övergrepp har gjort att 1 600 ryska soldater och befäl från den 64:e motoriserade skyttebrigaden nu anklagas för krigsbrott.

Samtidigt kommer uppgifter om att de ”ryska slaktarna” nu är på väg mot nya mål i Ukraina.

Dödade förs till kyrkogården i Butja på tisdagen.

Det ukrainska försvarsdepartementet uppger att brigaden skickats till strategiskt viktiga platser i Charkiv-området – och Kremls förhoppning är att de ska dödas så att de inte kan vittna i en eventuell krigsförbrytartribunal, rapporterar Daily Mail.

”Övergreppen kommer fortsätta”

Krigsvetaren Ilmari Käihkö tror inte att Butja är den enda ryskockuperade stad där attacker mot civila mål förekommer och han flaggar nu för att situationen i landet kan förvärras ytterligare.

– Det är viktigt att betona att anledningen till att vi vet vad som hänt i Butja är att de ryska styrkorna dragit sig tillbaka från området. Det är inte förrän då vi får höra mer om det, säger han.

Ilmari Käihkö, docent i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan.

Finns det något som kan få de ryska styrkorna att backa?

– Det kan bli svårt just nu. Kriget kommer att intensifieras och vi har värre saker framför oss. De civila övergreppen kommer sannolikt fortsätta då Ryssland fortfarande ockuperar flera orter i Ukraina.

– Vi vet inte hur läget är i Mariupol, det är en stor stad som varit omringad av ryska styrkor i en månads tid och det kan komma värre uppgifter därifrån snart. Det är mycket möjligt att övergrepp pågår där just nu.

Staden Mariupol har varit belägrad av ryska soldater i en månads tid.

”Historien kommer inte att glömma”

Att ställa de ryska styrkorna inför rätta kommer inte att bli enkelt, enligt Käihkö som dock betonar vikten av att utreda de misstänkta krigsbrotten.

– Det är tyvärr osannolikt att det någonsin kommer ske. Ryssland har använt attacker mot civila som strategi även i tidigare krig och de kommer inte att ställa sin egna soldater inför rätta, säger han.

– Men det är viktigt att händelserna utreds av oberoende parter för historien kommer inte att glömma det här.