Nu kommer jetvärmen till Sverige

Publicerad 2022-07-20

Febertemperaturer har lamslagit Europa under den senaste tiden.

Nu kommer supervärmen på snabbvisit till Sverige.

På flera håll kan det bli 35 grader.

Jetströmmarna trycker värmen norrut och ger några riktigt heta sommardagar i Sverige under onsdagen och torsdagen.

Varmast ser det ut att bli i nordöstra Götaland och södra delen av inre Svealand.

Mellan Kungsör och Kristdala har SMHI gått ut med en orange varning för extremt höga temperaturer på omkring 35 grader.

Det innebär en mycket stor ökad påfrestning för kroppen, vilket kan ge problem framförallt för riskgrupper, skriver vädertjänsten.

I inre och östra Götaland, inre Svealand, sydöstra Norrland och Gotland har SMHI gått ut med en solgul varning, vilket är något mildare.

På flera håll i landet kan det bli 35 grader.

London har feber

I Spanien, Italien och Portugal har rekordtemperaturerna lett till hundratals dödsfall.

I sydvästra Frankrike talar man om en ”värmeapokalyps” med temperaturer på uppemot 44 grader och omfattande skogsbränder.

Även i Storbritannien var det febervarmt under tisdagen med nytt värmerekord. 40,2 grader Celsius uppmättes vid lunchtid på London Heathrow.

En kvinna sitter och svalkar sig vid en fontän på Trafalgar Square, London.

Svalare helg

Det kan bli några tunga dagar för värmekänsliga i sommarsverige. Även unga och friska ska vara försiktiga med att sporta under de varmaste timmarna.

Men extremhettan blir inte lika långvarig som i södra Europa.

Värmen väntas kulminera på torsdag. I norra sverige blir det regn redan på torsdag eftermiddag, enligt prognosen.

Under fredagsnatten vandrar kallfronten vidare söderut, och det blir en betydligt svalare helg.

Hur gör du för att göra värmen uthärdlig? Har du några oumbärliga knep? Dela med dig av dina bästa värmetips – eller bara berätta vad du gör i det varma vädret! Skicka gärna in en bild också (ingen ersättning utgår).

Denna chatt är stängd.

  • Matilda Andersson
    20 juli 2022

    Tusen tack för alla inlägg och alla tips! Ha en skön dag – oavsett om ni gillar eller ogillar värmen!

  • 20 juli 2022

    Upp till 25 grader är det lagom. När jag gick i skolan så läste jag i geografiböcker att i Afrika var det höga temperaturer ca40 grader men inte i Europa. Folk åkte på solsemester för att uppleva mer värme. Det behövs inte nu. Många gillar värme men det också en riktig plåga för vissa. Alla tål inte så höga temperaturer och det har inte med ålder att göra . Jag tillbringar den hettatiden i källaren. Där är det svalt. Det låter trist men det är för varmt i övriga delar av huset. I källaren finns det säng och tv och massor av saker som ska städas undan. 😀 Så får det blir för min del.

    Mimmi
  • 20 juli 2022

    Är glad att jag bor i Sverige... Här växlar vädret o årstiderna fortfarande. I andra länder o världsdelar har de konstant hetta, mer än 40 hela tiden. Går ej att vara ute, samhället går i slowmotion. Vattnet går sällan att dricka direkt ur kran.

    Är tacksam🙏

    maria b
  • 20 juli 2022

    Hysteriskt kul med folk som "njuter för snart är det minusgrader". Den här värmen är inte normal för Sverige oavsett hur mycket man gillar det. Folk kommer dö och bli sjuka. Skänk dem gärna en tanke när ni tankar sol inför vintern. Och skippa chartern till Grekland.

    Vinterdyrkar'n
  • 20 juli 2022

    Skönt med sommar men inte riktigt när det blir för varmt. Tycker det är svårt när man har småbarn. Jag är dessutom känslig för värmen och mår dåligt snabbt.Chips och saft blir det mycket av idag och lite skugga och bad i poolen.

    Mamman

Följ ämnen i artikeln