Ilska bland tiggare: ”Det är vi fattiga som drabbas av det här”

Uppdaterad 2016-04-22 | Publicerad 2016-04-21

Föreningen Ny Gemenskap får miljonbidrag för att hjälpa utsatta EU-migranter – men verksamheten har blivit en samlingsplats för kriminella.

Aftonbladets avslöjande väcker ilska bland tiggare i Stockholm.

– De ska hjälpa oss, inte ägna sig åt brottslighet, säger Elena Feraru, 24.

Föreningen Ny Gemenskap tar emot miljontals kronor från Stockholms stad och allmänheten, bland annat för att hjälpa utsatta EU-migranter. Aftonbladet har avslöjat hur handeln med stöldgods pågår öppet på föreningens dagverksamhet – och att en av föreningens egna anställda är inblandad i handeln.

De flesta tiggare som befinner sig i Sverige är fattiga rumäner som inte ägnar sig åt brottslighet. Och bland dem växer ilskan över att hjälpverksamheten har förvandlats till en samlingsplats för kriminella.

– Jag var där en gång för att delta i svenskundervisningen, men släpptes inte in av föreningens anställda. Sedan dess har jag aldrig återvänt, säger Elena Feraru, 24.

Bodde i tält

För två år lämnade hon och maken Vasili hemstaden Pitești i Rumänien för att resa till Sverige. Den första tiden bodde de i tält. Elena Feraru tiggde på dagarna och frågade människor hon mötte efter jobb.

Till sist gav det resultat. I dag arbetar Elena Feraru som inhoppare på en städfirma och behöver bara tigga vissa dagar. Maken Vasili samlar pant och hon har lyckats få in de båda döttrarna, en sexåring och en åttaåring, i svensk skola.

"Har kämpat hårt"

– Jag har kämpat jättehårt och jag har alltid varit ärlig, säger hon.

Aftonbladets avslöjande om hur stöldgods säljs öppet på Föreningen Ny Gemenskaps dagverksamhet förvånar henne inte.

– Det rådde en obehaglig stämning därinne och mitt intryck var att de inte ville att andra skulle få insyn, säger hon.

Att kriminella män har tagit över delar av den verksamhet som skulle hjälpa utsatta tiggare gör henne förbannad.

– Det är inte okej. De ska hjälpa oss, inte ägna sig åt brottslighet. Jag vet hur det är att vara fattig. Och jag vet hur tungt det är att tigga. Men deras beteende är inte okej, det gör mig illamående.

Drabbar fattiga

Som rumänsk rom stöter Elena Feraru ständigt på svenskarnas fördomar.

– När de hör var jag kommer ifrån får de kalla fötter och vill inte ge mig en chans. Det här stänger ännu fler dörrar och det blir ännu svårare för oss romer att få jobb.

– Det är ju vi fattiga som drabbas hårdast av det här.

Fotnot: läs Aftonbladets avslöjande om handeln av stöldgods på Ny Gemenskap här.

ANNONS