Dålig närvaro bland stadens politiker

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-07

70 av 101 kommer sent till kommunfullmäktiges möten

Måste Stockholms politiker delta på kommunfullmäktiges möten? Det tycker de inte själva i alla fall.

Punkt SE:s genomgång visar att över hälften av de folkvalda ledamöterna kommer först när besluten ska klubbas igenom.

Yvonne Ruwaida (mp), till vänster, har sämst närvaro, medan Madeleine Sjöstedt (fp) och Ewa Samuelsson inte har missat ett enda av årets möten.

Punkt SE har granskat närvaroprotokollen vid kommunfullmäktiges sammanträden. De hålls måndagar var tredje vecka i Stockholm stadshus. Men det tycks vara svårt för de förtroendevalda att hinna med.

Sämst närvaro har Yvonne Ruwaida (mp), oppositionsråd. Hon har redan missat fyra möten i år. Och gått tidigare från ett. Bäst i klassen är äldreborgarrådet Ewa Samuelsson (m) och kultur- och idrottsborgarrådet Madeleine Sjöstedt (fp). De har inte missat ett enda av de 14 sammanträdena som hållits i år.

Sena politiker

Protokollen visar också att mellan 60 och 70 av de 101 folkvalda politikerna vid varje möte missar de första två timmarna. Först när den beslutande delen inleds klockan 18 börjar de trillla in. Då har interpellationer, det vill säga skriftliga frågor, samt de muntliga frågorna redan avhandlats.

De allra flesta anmäler sin närvaro bara minuterna före uppropet klockan 18.

Sämre med tiden

Under året har också närvaron av ordinarie ledamöter blivit successivt sämre. Och vid första mötet i januari var det bara åtta politiker som skickade sin ersättare att närvara i deras ställe. Vid sammanträdet i oktober var det 26 ledamöter som inte dök upp i egen person.