”Fler kommer att tas in till förhör”

Publicerad 2013-03-15

Fler ungdomar kan komma att höras efter morgonens tillslag mot tio ungdomar i Luleå som misstänks för narkotikabrott.

Ungdomarna misstänkts främst för bruk av cannabis, spice och olika former av piller.

– Det finns många fler som missbrukar narkotika här och vi kommer att ta in fler ungdomar till förhör, säger Micael Selini vid polisen i Luleå.

Tillslaget mot ungdomarna i Luleåtrakten skedde klockan sex i morse. Insatsen genomfördes så tidigt eftersom polisen bedömde att det var störst möjlighet att få tag i ungdomarna och deras föräldrar då. 

Tio ungdomar, både pojkar och flickor, mellan 15 och 20 år togs in till förhör, alla misstänkta för narkotikabrott.

– Det gäller både innehav och eget bruk och det handlar främst om cannabis, spice och bensoidazepiner, alltså olika former av piller. Men också något enstaka fall av amfetamin, säger Micael Selini, gruppchef vid polisens särskilda insatsgrupp i Luleå.

”Hoppas på fler tillslag”

Morgonens tillslag bygger på flera månaders spaningsarbete, som en del i polisens långsiktiga arbete mot ungdomar och droger i trakterna kring Luleå och Boden.

– För cirka en vecka sedan bekräftades de misstankar som vi haft och då höjde vi tempot. Vi har kunnat identifiera tio ungdomar som ganska frekvent har missbrukat narkotika.

Och allt eftersom polisens arbete fortgår kan ännu fler ungdomar snart komma att tas in till förhör hos polisen.

– Vi kommer att jobba vidare och jag hoppas att det blir fler tillslag. Det finns många fler ungdomar som missbrukar narkotika och vi kommer att ta in fler ungdomar kopplade till det här ärendet, säger Micael Selini.

”Många föräldrar positiva”

När tillslaget gjordes i morse fick föräldrarna följa med ungdomarna till polisstationen. Även om ungdomarna inte var överlyckliga över att se polisen ska alla föräldrar ska ha tagit det hela bra.

– Många föräldrar var väldigt positiva. Någon sa till och med att det här var det bästa som kunde hända och att vi borde göra sådant hör oftare, säger Micael Selini.

Ungdomarna har fått lämna både blod- och urinprov och när polisen får provsvaren kommer de att kalla till möte med alla inblandade parter.

– Vi kommer att sätta oss ner med ungdomarna och föräldrarna tillsammans med socialtjänsten och missbruksenheten. Då kommer vi att förklara för ungdomarna vad de var positiva på och vad det innebär. Sedan är det upp till socialtjänsten och missbruksenheten att göra sitt jobb, säger Micael Selini.

Ungdomarna är inte kända av polisen sedan tidigare. De kommer att få betala böter för de brott som de misstänks för.