Misstänkte mannen erkänner knivdåd – kvinnan var målet

Publicerad 2022-07-07

Mannen som gripits misstänkt för mordet i Visby erkänner brott.

Enligt kammaråklagare Petra Götell ska Ing-Marie Wieselgren ha varit mannens mål.

– Han förstår vad han har gjort. Det är svårare att svara på om han känner någon ånger, säger hon.

Knivattacken i Visby skedde mitt på dagen under politikerveckan. 64-åriga Ing-Marie Wieselgren dog i attacken och en svartklädd man greps av polis på platsen.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har den gripne deltagit i NMR:s demonstrationer. Han har också skrivit artiklar på den nazistiska nättidningen Nordfront, samt deltagit i Nordfronts radioproduktioner. Mannen är 33 år och skriven i södra Sverige.

Under torsdagen berättar mannens advokat Staffan Fredriksson att mannen erkänner brottet. Något som Expressen var först med att rapportera om.

– Han erkänner gärningen och att han tagit livet av den här kvinnan med en kniv. Han har också lämnat en berättelse som stämmer överens med erkännandet, säger Staffan Fredriksson, till Aftonbladet.

Han vill inte säga om mannen angett något motiv till dådet.

Flera människor lägger blommor på platsen där Ing-Marie mördades

Åklagare: Kvinnan var målet för attacken

Kammaråklagare Petra Götell, som leder förundersökningen, säger att man bedömer att Ing-Marie Wieselgren var målet med attacken.

– Det finns uppgifter om att gärningsmannen lider av psykisk ohälsa och att han begått gärningen under påverkan av narkotika, säger hon på en presskonferens på torsdagen.

– Vi bedömer att kvinnan var gärningsmannens tilltänkta mål. Att det kan bero på hennes offentliga profil, och långvariga engagemang inom psykiatrin i Sverige, fortsätter hon.

Hon säger också att den misstänkte mannen erkänt gärningen i förhör.

– Han har lämnat en förklaring till sitt handlande. Han har berättat varför han har gjort som han har gjort. Det är riktat mot psykiatrin.

– Han har vidgått att det är på grund av hennes yrkesroll, fortsätter hon.

Inte uttryckt ånger

I nuläget är det oklart när mannen anlände till Gotland. Det är också oklart om mannen följt efter Ing-Marie Wieselgren före dådet.

– Det är oklart om han väntat eller följt efter henne. Han kom inte dit samma dag som dådet, säger Petra Götell.

Vidare säger hon att man inte ser kopplingar till NMR gällande attacken.

– Anledningen till att vi uttalar oss om NMR är att det framkommit spekulationer och uppgifter om det i media. Det är inget vi sett, vi har sett den psykiska ohälsan som motiv.

Petra Götell kommer begära mannen häktad i dag.

– Han förstår vad han har gjort. Det är svårare att svara på om han känner någon ånger, säger hon.

Följ ämnen i artikeln