Försökte skjuta mot poliserna under biljakt

Publicerad 2023-07-13

Under biljakten efter morden i Farsta centrum försökte gärningsmännen skjuta mot efterföljande poliser, kan Aftonbladet avslöja.

Poliser säger nu att det inte är långt bort att en av dem dödas, igen.

– Vi ligger så tätt inpå dem hela tiden. Det är bara en tidsfråga innan det händer, säger en polis som vill vara anonym.

Hittills har gängkriminella framför allt skjutit mot varandra – och inte mot polis.

Men nu har även den gränsen varit på väg att korsats.

Det var den 10 juni i år som två personer – en 15-åring och en 43-åring – sköts ihjäl vid tunnelbanestationen i Farsta centrum, söder om Stockholm. Ytterligare två personer skottskadades då två gärningsmän sköt vilt och okontrollerat omkring sig på torget som då, vid klockan 18, var fullt av folk.

Mördarna visade en extrem hänsynslöshet, även mot poliserna i den efterföljande biljakten. Vittnen har uppgett att gärningsmännen kom körande i 200 km/h i innerfilen med närmare 20 polisbilar efter sig.

En 15-åring och en 43-åring sköts ihjäl vid masskjutningen vid tunnelbanan i Farsta. Två personer skadades.

Sköt från bilen

Enligt uppgift till Aftonbladet ska en av männen under biljakten ha siktat ett automatvapen mot poliserna och försökt skjuta mot dem från sin flyktbil.

Men något ska ha gjort att vapnet inte gick att avfyra.

Polisbilen närmast bakom ska samtidigt ha uppfattat hotet och flyttat sin bil för att undvika att bli beskjutna.

– Annars hade det kunnat vara minst en skjuten eller dödad polis, uppger en källa.

De två misstänkta gärningsmännen, båda i övre tonåren, greps i Järna efter biljakten söderut längs motorvägen E4. De är nu häktade på sannolika skäl misstänkta för mord, försök till mord, grovt vapenbrott i både Farsta och på E4 – samt även på sannolika skäl misstänkta för grovt hot mot tjänsteman på E4/Södertäljevägen, enligt häktningsprotokollet från
Södertörns tingsrätt.

Efter en biljakt längs E4 tog flykten slut i höjd med Järna.

I de misstänkta gärningsmännens bil, en orange BMW, fanns ett automatvapen. Aftonbladet har pratat med flera poliser med många års erfarenhet av arbete i yttre tjänst. De är överens om att morden i Farsta centrum och det efterföljande hotet mot poliserna under biljakten innebär att ännu en gräns som passerats och att när de kriminella blir yngre, har sämre vapenvana och är extremt lättkränkta så är det inte långt bort att en polis blir skjuten och i värsta fall dödad.

”Risk för döda poliser”

– Det är bara en tidsfråga innan det händer. Vi ligger så tätt inpå dem hela tiden nu och har man precis skjutit någon till döds så är det inte en orimlig tanke att man skjuter en polis för att komma undan, säger en polis.

En annan polis säger att klimatet nu är mycket hårdare än för bara några år sedan.

– Alla skjutningar bland gängen har blivit vardag. Men det har redan hänt att en polis skjutits ihjäl och risken är absolut stor att det händer igen, säger han och fortsätter:

– De äldre kriminella som varit med ett tag vill helst inte ha med oss att göra, medan de yngre är lättkränkta och vill tuppa sig även mot nyare poliser.

Unga med vapen

En tredje polis som Aftonbladet pratat med säger att det ständigt passeras nya gränser.

– Det är väldigt unga gärningsmän och brutala skjutningar i offentlig miljö. Dessutom ser vi angrepp mot anhöriga, skjutningar i ren avrättningsstil och med familj och barn närvarande, säger han.

Under året har det uppmärksammats att flera av morden som skett i gängmiljöer är rena beställningsjobb.

– I flera fall har gärningsmännen skjutit mot ”fel” personer. Det talar för att det inte är personligt för gärningsmännen, utan att de i stället utför ett uppdrag och att skjutningarna kan öka i offentliga miljöer och att även en polis till slut dödas, säger han.

För två år sedan dödades polisen Andreas Danman i tjänsten i Biskopsgården på Hisingen i Göteborg. En 17-årig man dömdes därefter till åtta års fängelse för mordet.

Gärningsmännen sköt okontrollerat med automatvapen på torget i Farsta.

Från officiellt håll är både polis och åklagare förtegna om vad exakt som det grova hotet mot poliserna ska ha gått ut på, men av häktningsprotokollet framgår det att det ska ha skett på motorvägen.

– De är häktade för grovt hot mot tjänsteman. Utöver det vill varken jag eller åklagaren säga något mer, säger Peter Lindgren, utredningsledare på sektionen grova brott i Stockholm Syd.

Hot mot tjänsteman ska enligt lagen dömas som grovt om hotet till exempel förstärks med användandet av vapen. Straffet är fängelse i lägst ett och högst sex år. Männen nekar till brott.

Skjutningen i Farsta centrum uppmärksammades stort på grund av sin extrema råhet och ledde till flera politiska utspel. Över 20 skott avlossades. Justitieminister Gunnar Strömmer, M, kallade dådet för ”inhemsk terrorism” och bjöd in samtliga riksdagspartier till ett möte i centrumkyrkan i Farsta.

Statsminister Ulf Kristersson har beskrivit dådet som en del av en mörk helg och att det är en bekräftelse på hur stort problemet blivit, och att han ser det som en påminnelse om den stora risken att ”oskyldiga skadas eller dödas av gängens kulor”.

Följ ämnen i artikeln