SMHI snövarnar: "Energier från Ciarán"

Publicerad 2023-11-03

Det lär bli ordentligt snöigt på sina håll under fredagen. SMHI har gått ut med orange varning för snöfall i flera delar av landet.

Orange varning har utfärdats för delar av Dalarna och södra Norrland, och snövädret väntas röra sig längre norrut under kvällen. Även Västernorrlandskusten berörs och längs med Höga kusten väntas 20–30 centimeter snö under fredagen.

– Det kan exempelvis påverka framkomligheten på vägar och även leda till förseningar i kollektivtrafiken, säger Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI.

Snöoväder i Sundsvall, 1 november i år.

”Energier från Ciarán”

Snöfallen är indirekt kopplade till stormen Ciarán som ligger över Nordsjön, förklarar hon. Stormen, som beskrivs som en ”bombcyklon”, har slagit hårt mot nordvästra Europa och orsakat minst tio dödsfall.

– Energierna från Ciarán gör att lågtrycket blir ganska kraftigt även här, säger Charlotta Eriksson.

Stormen Ciarán slår mot Folkestone i England.

Trafikverket på tårna

Stora snö- och regnmängder väntas även leda till höga flöden, och inför helgen har SMHI utfärdat en röd varning för höga flöden för både centrala Värmland och längs Gävleborgskusten. Trafikverket meddelar att man står redo att agera.

– Vi har täta dialoger med SMHI för att se var det finns risker, säger Katarina Wolfram, presskommunikatör på Trafikverket.

Följ ämnen i artikeln