S efter den kritiserade intervjun: Frågan är relevant

Publicerad 2024-02-16

Socialdemokraterna slår ifrån sig kritiken mot partiledaren Magdalena Andersson.

Frågan om debattören Henrik Jönssons finansiering är relevant, anser partisekreteraren, och öppnar för att gå fram med förslag på lagändringar.

– Har man en fullsatt tv-studio, en kostsam produktion och vill påverka den politiska debatten – då är det rätt att ställa sig frågan hur detta finansieras? säger han.

Magdalena Andersson har fått kritik från flera håll efter en intervju i DN. I intervjun pratar hon dels om rysk påverkanskampanj, dels om hur debattören Henrik Jönsson finansierar sina program.

En av kritikerna är Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar.

– Jag tycker att det är en helt oerhörd sak av en före detta statsminister och oppositionsledare att på det här sättet ge sig på en enskild debattör och försöka solka ner vederbörande med insinuanta frågeställningar, säger han till SvD.

Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin anser dock att det är tydligt att Magdalena Andersson pratar om två olika saker i intervjun.

– Intervjun handlar om Ryssland och oron om påverkan i val, inte minst EU-valet. Det är en allmänt känt att det finns en sådan risk, ser man inte det har man nog bott under en sten. Den andra delen är kopplat till en opinionsbildning och påverkansarbete som sker i politiken, säger Baudin.

Kan hålla isär om man är normalbegåvad

När man pratar om rysk påverkan i ena meningen och sedan nämner Henrik Jönsson i andra – ser du ingen risk att det kopplas samman för läsaren?

– Jag var inte med vid intervjutillfället men det är två olika frågor som man pratar om. De två olika bollarna bör man kunna hålla isär om man är något så när normalbegåvad.

Vad har ni som politiker för ansvar att det ska bli glasklart för läsaren?

– Det är klart att vi försöker vara tydliga, men vi gör intervjuer varje dag, ibland blir det kanske otydligt. Det viktiga är vad man säger efteråt.

Enligt Baudin är det högst relevant att ställa frågor om Henrik Jönssons finansiering eftersom hans syfte är att påverka den politiska debatten.

Henrik Jönsson.

Öppenhet och transparens

Vad misstänker du att han får sin finansiering från?

– Ingen aning, men det är viktigt att man är öppen och transperent. Vi är öppna med pengar som vi får från lotterier, från enskilda bidrag och från fackrörelsen.

Misstänker du att det finns en organisation bakom?

– Det ska inte råda något tvivel om det. Ska man påverka politiken då ska det vara transparent och öppet, det är viktigt i en demokrati.

Vill du gå fram med förslag om förändrad lagstiftning på området?

– Det kan inte uteslutas att se över lagstiftningen. Men det bästa är om man gör det frivilligt.

Henrik Jönsson säger till Aftonbladet att hans finansiering kommer från frivilliga donationer, nästan allt är Swish från privatpersoner.

Aftonbladet har sökt Magdalena Andersson men hennes presstab har inte återkommit med svar. I Sveriges Radios ”P1 Morgon” säger hon att hon inte anklagar Jönsson för att sprida rysk propaganda. Hon säger också att hon i intervjun med DN var tydlig med att hon pratade om två olika saker.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.