Svensk vapenexport tredubblad på tio år ger tätplats i världen

Pengar och säkerhetspolitik viktigare än moral

Carl Gustaf – ett svenskt granatgevär.

Sverige har rykte om sig som en fredsälskande nation.

Därför förvånar det säkert många att vi säljer vapen till diktaturer och ligger i täten i världen som vapenexportör.

Pengar och säkerhetspolitik går uppenbarligen före moral.

På tio år har den svenska vapenexporten formligen exploderat framgår av färska siffror från ISP, Inspektionen för strategiska produkter.

Från 3 miljarder kronor 2001 till 13,9 miljarder 2011. En ökning med 360 procent.

Under 2010 var Sverige det land i världen som sålde mest vapen, räknat per capita. Statistiken för hela världen för 2011 är inte klar än men chansen är stor att Sverige behåller tätplatsen. Räknat i absoluta tal har Sverige de senaste tio åren varit den åttonde största exportören enligt fredsforskningsinstitutet Sipri:s beräkningar.

Bakom den kraftiga ökningen ligger skrotandet av den svenska neutraliteten. För att göra den svenska neutraliteten trovärdig ansågs det tidigare viktigt att vara restriktiv med vilka vi sålde vapen till.

Global rustning

Dessa hämningar har successivt försvunnit. Det har blivit lättare att få tillstånd att sälja vapen. Men det finns också andra skäl till den kraftiga ökningen.

– USA:s krig mot terrorismen har bidragit till en global rustning där Sverige fått sin del av kakan, säger Rolf Lindahl på Svenska Freds.

Näst överst på ISP:s lista över köparländer hittar man för 2011 Saudiarabien. En hård diktatur som bland annat hjälpte grannen Bahrain att slå ner ett folkligt uppror under förra året.

– Tidigare tillhörde Saudiarabien de länder som var helt blockerade för svensk vapenexport, säger Rolf Lindahl. Fram till början av 2000-talet var Mellanöstern helt stängt.

På plats fyra finns kärnvapennationen Pakistan som pendlar mellan att vara militärdiktatur och illa skött demokrati. Även Förenade Arabemiraten finns bland de som fått köpa svenska vapen.

Svenska vapen dödar

Drygt 60 procent av exporten går till länder som kan sägas vara problematiska ur svensk synpunkt.

Att Sverige har en så framträdande roll som vapenexportör är inte oproblematiskt för vår image.

– Det visar att Sverige betonar vapen och upprustning istället för nedrustning, säger Rolf Lindahl. Det har blivit den svenska profilen.

Enlig reglerna ska Sverige inte sälja vapen till krigförande länder. Ändå säljer Sverige varje år för avsevärda summor till USA. Skälet är enkelt. Om Sverige inte säljer till USA så säljer USA inte till Sverige. En rad svenska vapen, däribland stridsflygplanet Jas är beroende av amerikanska komponenter. Så av säkerhetspolitiska skäl struntar Sverige i sina egna regler.

Hos allmänheten finns bilden av att svenska vapen bara används för att upprätthålla fred. Den bilden stämmer inte. Svenska vapen används för att döda.

Räddar jobben

Exportökningen innebär kraftig ökade inkomster för svensk försvarsindustri och säkrare jobb för de i dag cirka 20 000 svenskar sysselsatta med att producera vapen. Politikerna vill inte vara de som stoppar exporten och därmed hotar svenska jobb. Men inte heller få kritik för att Sverige säljer till tveksamma länder.

Den svenska vapenexporten är därför en succé som politikerna helst talar tyst om. Majoriteten av svenska folket är nämligen emot att Sverige exporterar vapen överhuvudtaget. I en några år gammal undersökning var 81 procent av svenskarna är emot att sälja vapen till krigförande länder och 92 procent vill inte sälja till länder som bryter mot mänskliga rättigheter.

I maj förra året röstade en majoritet i riksdagen för att inför ett krav att vapenexport bara får ske till demokratier. Ändå har regeringen fortfarande inte tillsatt den utlovade utredningen.

Under tiden fortsätter fredsälskande Sverige slå nya rekord i vapenexport.