Här är vädret som värst

Publicerad 2012-07-16

Högsommaren dröjer – ännu en vecka med regn och åska

Här slår extremvädret hård­ast i Sverige.

En ny SMHI-rapport visar att skyfallen blir vanligare – och exakt var de slår till.

Nu väntar ännu en vecka med regn och åska.

Förra helgen drabbades Småland av flera svåra översvämningar – på ett dygn föll nästan två normala julimånaders nederbörd – och fortfarande råder klass 1-varningar för höga flöden längs Emån.

Även längst i norr varnar SMHI för översvämningsrisk efter sommarens alla regn.

En del solchanser

Och ännu dröjer högsommaren med sin ankomst.

– Det fortsätter vara ostadigt väder. Vi har ett lågtrycksområde som ligger stadigt över Skandinavien och snurrar, säger Emelie Karlsson, meteorolog på SMHI.

– Det passerar skurar med inslag av åska, då finns det risk för större mängder. Men det blir också en del solchanser med temperaturer kring 20 grader.

I en ny SMHI-rapport pekas just värme ut som en av faktorerna bakom sommarens skyfall. Enligt den kan man jämföra varma sommartemperaturer mot förekomsten av skyfall och se att de ofta hänger samman.

Stora problem

Rapporten visar också att skurarna som dränker landet med enorma mängder regn blir allt vanligare.

– Från mitten av 1970- talet ökade antalet skyfall med dygnsnederbörd över 90 millimeter eller mer. Det är jättestora mängder som leder till översvämningar och stora problem, säger Lennart Wern på SMHI.

Han har skapat statistiken som redovisas på kartan här intill med information från landets samtliga mätstationer sedan år 1900. Utöver att skyfallen blir fler och fler vis­ar den också var de slår till.

– Värstingskyfallen drabbar östra Götaland, Skåne, Svealand och södra Norrland, säger Wern.

Årsgenomsnitt

Men det är inte de områd­ena som har störst årsnederbörd.

– Intressant är att när man kollar på ett årsgenomsnitt är det västra Götaland och inre Halland som ligger högst, säger Lennart Wern.´

Allt fler skyfall

Enligt rapporten kan en förklaring till det vara lågtryck med nederbörd som långsamt drar in från Polen. De väder­situa­tion­erna ger ofta kraft­iga regn och de når i regel inte landets inre delar utan drabbar just södra och östra Sverige – områdena värst drabbade av skyfall.

– Det är intressant för framtiden, då klimatmodeller pekar på varmare temperaturer, och i och med det pekar det mot mer skyfall, säger Lennart Wern.