Listeriautbrott i Västsverige – koppling till kyld mat

Uppdaterad 2018-09-03 | Publicerad 2018-05-18

Flera äldre kan under våren ha dött till följd av listeria i Västra Götaland.

Utbrottet kopplas samman med kyld enportionsmat från Food Company i Lidköping.

Smittkällan är en mosmaskin.

Smittskydd Västra Götaland skriver i ett pressmeddelande att man under våren utrett totalt sju fall av listeria. Sex av dem kan säkert kopplas till samma utbrott, ytterligare ett är starkt misstänkt.

Även om flera av de äldre personerna har dött är orsakssambandet svårtbedömt, enligt Smittskydd Västra Götaland. De drabbade har även haft andra underliggande sjukdomar.

Listeriautbrottet kan hänga ihop med kyld enportionsmat från en matproducent i Västsverige. Arkivbild.

Utredningen har genomförts tillsammans med flera lokala kommunala myndigheter samt Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket. Man har hittat en tydlig koppling till enportionsmat från matproducenten Food Company i Lidköping.

Företaget har återkallat produkterna, men det finns risk att konsumenter kan ha produkter kvar i kylskåp och frysboxar.

Återkallandet gäller rätter med olika former av köttbullar, färs och fisk med bäst före datum mellan 16 och 25 maj. Produkterna har sålts under varumärkena Kinnevikens mat och Lillesjö.

Har spårats till mosmaskin

Listerian har spårats till en av matproducentens mosmaskiner. Denna maskin har kasserats.

”Vi tar händelsen på största allvar och kommer att implementera ett antal åtgärder för att dels förhindra att detta händer igen, men även för att försäkra oss om att bakterien är borta från får produktion”, skriver Food Company i ett pressmeddelande på sin hemsida.

Aftonbladet har sökt producenten för en kommentar, men växeln säger att det enda uttalandet som kommer att göras är pressmeddelandet.

Eftersom den första personen insjuknade redan i mitten av februari kan smittan i maten ha förekommit redan i januari, enligt Smittskydd Västra Götaland.

Utbrottet är begränsat till Västra Götaland.

Följ ämnen i artikeln