Fler drunknat i juni

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-06-30

Flicka i tioårsåldern hittades livlös i en sjö i går

Fler personer har drunknat i juni i år än samma månad förra året.

I går hittades en flicka i tioårsåldern livlös i en sjö utanför Ljungby.

Förra året drunknade åtta personer i juni, enligt Svenska Livräddningssällskapet (SLS). Trots att juni ännu inte är över har fler personer än så drunknat hittills.

Två barn drunknat i juni

En sammanställning som DN.se har gjort visar att elva personer omkom i vattnet till och med i måndags.

I går kväll ökade siffran till tolv efter att en flicka i tioårsåldern drunknat i sjön Bolmen utanför Ljungby. Flickan ska ha varit och badat med sina yngre syskon.

– Privatpersoner som skulle ut och fiska såg barnen bada och upptäckte att en av dem låg och flöt upp och ned. De förstod att allt inte stod rätt till. Det fanns en ledig ambulansförare i närheten som gjorde vad han kunde. Men det hjälpte inte, säger Robert Mattebo, länsvakthavande vid Kronobergspolisen, till TT.

Bland de omkomna hittills i juni finns två barn och två tonåringar.

"Värmen stor orsak"

– När det gäller barn är det otroligt viktigt att föräldrarna är närvarande hela tiden. Det viktigaste rådet med barn är släpp dem inte ur sikte en minut. Det går så fort, säger Karin Brand, generalsekreterare vid SLS, till Aftonbladet.

Att drunkningsolyckorna är fler i juni i år än förra året tror Karin Brand till stor del beror på värmeböljan – och på att folk överskattar sin förmåga eller inte kan simma ordentligt.

–Det första och mest tydliga är värmen. När det blir varmt söker man sig till vattnet och då får vi de här täta olyckorna, säger hon.

Vanligtvis är det i juli månad som flest drunknar. Förra året drunknade 18 personer i juli och 82 personer totalt på hela året.

Tänk på detta när du badar:

Håll uppsikt över barnen.

Ha koll på anhöriga så att de inte är borta för länge.

Överskatta inte din förmåga.

Aldrig alkohol i samband med bad och båt.

Alltid flytväst när du åker båt - både vuxna och barn.

Låt inte barnen använda flytleksaker om du inte håller koll – de kan blåsa iväg.

Källa: Svenska Livräddningssällskapet