Sydkorea: Då attackerar Nordkorea

Publicerad 2013-04-22

Rakettester från Nordkorea kan dröja till juli, uppger Sydkoreas försvarsdepartement. Nordkorea har för vana att koppla högprofilerade militära tester till viktiga datum för landet, skriver news.com.

Experter förutspådde tidigare att ett test skulle ske den 15 april på Kim Il-Sung:s födelsedag. Han styrde Nordkorea mellan 1948 och 1994 och är utropad till landets evige president.

Kim Min-Seok, talesman för Sydkoreas försvarsdepartement, har pekar ut tre datum som kan vara aktuella för Nordkorea att utföra sina rakettester.

Tre utpekade datum

Det första datumet är den 25 april, som är årsdagen för grundandet av det koreanska folkets armé. Det andra datumet är den 30 april, som är sista dagen för de pågående militära övningarna mellan Sydkorea och USA.

Det tredje och sista datumet som det Sydkoreanska försvaradepartementet pekar ut är 27 juli. Det är ettårsdagen för vapenvilan av Koreakriget som Il-Sung har fått ansvaret för att ha startat.

– Det är tre möjligheter. Men det är aldrig lätt att veta vilken väg Nordkorea väljer att gå, säger Min-Seok till news.com.

Använder Mursadan-raket

Väntat är att Nordkorea använder sig av en Musadan-raket under övningen. En sådan raket når mål på 2500- 4000 kilometers avstånd och kan därmed nå Sydkorea, Japan och den amerikanska militärbasen på stillhavsön Guam.

Sydkoreanska underrättelsetjänsten hävdar att Nordkorea flyttat ballistiska missiler och raketer till östkusten, vilket lett till spänningar mellan de två länderna, skriver norska Dagbladet.

– Militären håller ett vakande öga på Nordkoreas sista förberedelserna för en raketuppskjutning, säger en sydkoreansk, militär källa till nyhetsbyrån Yonhap.