Fyra liter vin – i sekunden

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-09-13

Så mycket hällde
vi i oss i sommar

SVENDBORG, DANMARK.

4 liter i sekunden.

Dygnet runt.

Så mycket lådvin rann ner genom svenska strupar i juli.

Aftonbladet har besökt Europas största lådvinsfabrik – som ändå är för liten.

Boff boff boff boff.

Rytmen när påsarna fylls på är snabb och taktfast.

Innehållet är lättflytande och ljusgult. Motvilligt kan tankarna fara iväg till urinkatetrar.

Men när de genomskinliga plastbehållarna längre bort längs det löpande bandet läggs i varsin klarblå ”California White”-låda ser det aptitligare ut.

20 miljoner liter

Fabriken tillhör Pernod Ricard och ligger i danska Svendborg. Enligt fabriksdirektör Palle Skov befinner vi oss i den största lådvinsanläggningen i Norden, där 20 miljoner liter packas per år.

–?Och vi är med största sannolikhet också den största i Europa, säger han stolt.

Vinet skeppas från producenterna i containrar och hälls i gigantiska cisterner. Därifrån leds det röda, vita eller rosa guldet ned i kranförsedda plastpåsar. När processen körs på max fylls 62 boxar per minut. Det blir 3 liter i sekunden.

Suget ökar

I somras drack enbart svenskarna 4 liter per sekund.

Och efterfrågan ökar även i andra länder. I Norge är lådvinet nästan lika stort som här och även i Danmark och Finland ökar populariteten. Boxen är också relativt omtyckt i Australien och i USA har det annars inte så vindrickande folket fått upp ögonen för lådan.

Men det finns inget annat land än Sverige där bag-in-boxen så kapitalt har krossat flaskan som vinförpackning. Nära 60 procent av allt vin som säljs här är lådvin.

Och utvecklingen har skett på bara drygt ett decennium.

”Låg kvalitet”

För de flesta länder är det ofattbart.

–?Internationellt associeras lådvin till extremt låg kvalitet. Men i Sverige är det helt socialt accepterat även i etablerade kretsar att servera vin från box på en middagsbjudning, säger Jörn Ek, informationschef på Arvid Nordquist AB, en av de största svenska vinimportörerna.

Enligt Jörn Ek beror välviljan mot boxen på att svenskar inte har någon lång tradition av vindrickande – och därmed gör oss öppensinniga.

Jerker Arrhenius var tidigare ansvarig för Systembolagets dryckesprovningar och driver nu företaget Vinbonden. Han berättar hur han besökt vintillverkare i franska Rhônedalen och föreläst om att svenskar inte har något emot att köpa finvin i papp.

–?Det tycker de är mycket märkligt.

Praktiska svenskar

Jerker Arrhenius säger att flaskan fortfarande anses finare än lådan i Sverige, men att svenskar är praktiska. Det är lättare att bära hem en box än att forsla fyra klirrande, sköra flaskor.

Att literpriset är lägre på box spelar sannolikt också in.

–?I andra länder anses vin på låda vara av sämre kvalitet. Men svenskar tror i allmänhet att det är samma kvalitet på boxvin som på flaskvin.

”Befriande”

Det svenska jantelagskynnet kan också ha hjälpt boxen på traven, tror Jerker Arrhenius.

–?Korkar man upp en flaska kan man känna press på sig att det ska vara fint. Om man däremot häller upp och bjuder på ett glas vin ur en box är det ingen som kräver att man måste kunna något om vin. Det kan vara befriande.

Men är flaskvinet verkligen finare?

–?Ja, på två sätt. De bästa vinerna säljs på flaska och inte på box. Dessutom är flaskan bättre på att bevara vinets kvalitet. Boxvin försämras snabbare eftersom perforeringar i påsen gör att vinet oxiderar snabbare.

Följ med in i
lådvinsfabriken