Reinfeldts bottennapp

Publicerad 2014-02-10

Mörkt för Moderaterna i senaste mätningen

Väljarna flyr från Fredrik Reinfeldt och Moderaterna.

Partiet har nu sitt lägsta stöd sedan Aftonbladet/United minds inledde sina mätningar 2009: 21,6 procent.

– Nu ser folk problem och de upplever inte att M står för lösningen, säger Carl Melin, analyschef på United minds.

Med sju månader kvar till riksdagsvalet fortsätter väljarflykten från Fredrik Reinfeldts moderater. I den nya mätningen från Aftonbladet/United minds backar partiet med 2,4 procentenheter och får bara stöd av 21,6 procent.

Det är långt ifrån valresultatet på 30,06 procent i succévalet 2010.

Enligt Carl Melin, analyschef på United minds, är läget för statsministern och hans parti mycket allvarligt.

– Många upplever att utvecklingen i landet går åt fel håll. Regeringen har tappat förtroende i den ekonomiska politiken och när det gäller jobben. Det straffar det regeringsbärande partiet, säger han.

Trögt för Löfven

Carl Melin menar också att M:s trumfkort, det höga förtroendet för Reinfeldt och finansminister Anders Borg, har naggats i kanten.

– Reinfeldt måste på något sätt visa vad han vill. Det finns en möjlighet att skrämma sig till en valseger genom att hota med alternativet. Men jag tror inte det räcker. Folk har gillat mycket av regeringens skattesänkningar och tyckt att arbetslinjen i grunden är bra. Men nu ser folk problem och de upplever inte att M står för lösningen, säger han.

Partisekreteraren Kent Persson (M) menar att kampen är långt ifrån över.

– Vi vet att många osäkra väljare kan tänka sig rösta på Alliansen, det har de gjort i tidigare val. Då liksom nu handlar det om att tydliggöra att vi är det enda regeringsalternativet för en jobbskapande politik.

Även för Socialdemokraterna och Stefan Löfven går det mycket trögt i opinionen. Partiet tappar 1,3 procentenheter och har nu stöd av 31,2 procent. Det är långt ifrån målet man satt upp om minst 35 procent på valdagen.

– Jag tror att många väljare är frustrerade. De ser brister men inte några tydliga alternativ eller visioner i svensk politik. Både M och S skulle behöva bli mer konkreta i vad det skulle betyda om de vinner valet, säger Carl Melin.

”Vi kämpar på”

Partisekreteraren Carin Jämtin (S) poängterar att det är på valdagen allt avgörs.

– Vi kämpar på och är ute och möter väljare, men måste bli ännu tydligare i jobb- och skolpolitiken. I bland kan jag uppleva att vi lägger förslag och att vi sedan tror att folk har nåtts av dem. Men det är många som inte vet att det första vi gör om vi vinner valet är att inför en 90-dagarsgaranti mot ungdomsarbetslösheten, säger hon.

Mätningens stora vinnare är MP som når 10,2 procent, vilket är partiets högsta notering på två år.

– Det är glädjande att så många som kan tänka sig att rösta på oss. Många vill ha en ny regering med ett starkt grönt parti i, säger partisekreteraren Anders Wallner (MP). 

Som lök på laxen för ­Reinfeldt tappar regerings­kollegorna i C stöd och hamnar under fyraprocents­spärren. Totalt har Alliansen i dag bara stöd av 36,7 procent medan de rödgröna partierna når 49,7 procent och ­skulle få egen majoritet i riksdagen om det vore val i dag.

SD går framåt något och är fortfarande tredje största parti.

Följ ämnen i artikeln