19 döda i brinnande köpcenter

Uppdaterad 2012-05-29 | Publicerad 2012-05-28

Tretton barn dog när en våldsam brand startade vid leklandet på ett lyxköpcenter i Qatar.

Tre av offren var de tvååriga trillingarna Lillie, Jackson och Willsher.

En storbrand bröt på måndagen ut i köpcentret beläget väster om Doha i Qatar. Myndigheterna rapporterade först att inga människor dött och att ett hundratal shoppare hade evakuerats. Men när brandens omfattning klarnade steg dödstalet.

Många döda

19 personer dog och 13 av de döda är barn, uppger myndigheter enligt tv-kanalen al-Jazira. Enligt Qatars myndigheter bröt branden ut vid ett lekområde i köpcentret.

– Det verkar inte ha funnits några brandlarm eller sprinklers på köpcentret, säger en anhörig till en tvåårig pojke som dog till Reuters.

Doha News har pratat med en mamma som blev vittne till hur branden tog över ett lekområde på gallerian där det spekuleras att många av dödsoffren har hittats.

Bilder från evakueringen visade också hur flera barn räddas upp till centrets tak, skriver TT.

– Vi gjorde vårt bästa, men när vi kom dit var barnen instängda. Vi är väldigt ledsna för vad som hände, vi gjorde allt vi kunde för att rädda de här människorna, säger landets inrikesminister Shejk Abdullah bin Nasser Al Thani till AP.

Trillingar offer

Tre av de omkomna barnen ska ha varit de tvååriga nyzeeländska trillingarna Lillie, Jackson och Willsher.

– De betydde allt för henne, hon var en fantastisk mamma. Min dotter var förstörd, helt förstörd, säger trillingarnas mormor Jo Turner till nyzeeländska nyhetssajten Stuff.

– Det är en fruktansvärd tragedi och det finns uppenbarlige nallvarliga frågor som måste få ett svar, säger Nya Zeelands premiärminister John Key till TVNZ.

Kort efter att branden bröt ut vid 11.00 lokal tid slog lågorna ur den 360 000 kvadratmeter stora gallerian. Närmare 180 brandmän kämpade som mest mot elden, skriver Arabian Business.

Misstänkta säkerhetsbrister

Vid en presskonferens som avslutades vid 19-tiden uppgav myndigheterna att vissa brandalarm inte har fungerat. Det i kombination med ett falskt larm i går, dåliga ritningar över byggnaden, dåligt skyltade nödutgångar och en enorm hetta och kraftig rök har försvårat räddningsarbetet.

– När vi går ut ur köpcentret så ser vi att alla står och tittar uppåt. Då vänder vi oss om och ser den enorma rökutvecklingen. Himlen blev svart, säger en 31-årig svensk turist som blev vittne till storbranden.

Starka vindar

– Det var starka vindar som gav ännu mer liv i branden. Då röken blev tjockare och tjockare och vi började hosta skyndade vi oss till bilen och körde därifrån.

45 minuter innan hade han varit inne och handlat mat, då pep något som han trodde var en trasig bankomat eller liknande.

– Då märkte vi inget ovanligt. Men när vi gick ut så märkte vi att alla butiker skyndade sig att stänga och det stod vakter vid dörrarna som bara släppte ut människor.

Européer bland de döda

Tre efter att branden startat uppgavs att den var under kontroll.

Vid en presskonferens under kvällen bekräftade landets inrikesminister shejk Abdullah bin Nasser bin Khalifa Al Thani dödssiffran till 19 personer:

13 barn (6 sex pojkar och sju flickor), fyra lärare och två räddningsarbetare, skriver Arabian News. Bland de döda uppges finnas ”europer, japaner, spanjorer och andra” nationaliteter. Doha News uppger också att ett av de döda barnen kommer från Sydafrika.

Ytterligare 17 personer uppges ha skadats i branden, vara fyra barn. Det finns i nuläget inga uppgifter om att fler personer ska saknas.

Ett av världens lyxigaste

Köpcentret Villagio öppnade 2006 och utnämndes 2008 till ett av världens lyxigaste av magasinet Forbes. I gallerian finns drygt 220 butiker, flera restauranger och en kopia av Venedigs kanaler.

Vad som orsakat branden är i nuläget okänt.