Sälungarna riskerar att dö

Uppdaterad 2019-07-03 | Publicerad 2013-04-06

Får enligt lag inte stanna på Kolmården

Sälungarna hittades under påskhelgen helt ute på vift.

De lämnades till Kolmården där de tas om hand – men nu är deras framtid i fara.

– Lämnas de tillbaka på fyndplatsen går de mot en säker död, säger Mats Höggren, zoologisk chef på Kolmården.

Anders och Benjamin som är döpta efter poliserna som hjälpte dem, ligger i varsin box på Kolmårdens veterinärklinik. Där matas de med fisk och rehabiliteras efter att ha upphittats på olika platser under storhelgen.

Båda hittades ute på vift av privatpersoner, den ena utanför Oxelösund och den andra hittades vid Mottala ström i centrala Norrköping. Sälarna fördes då av polisen till djurparken.

– Vi sa att vi inte har formellt tillstånd att rehabilitera sälarna under en längre tid, men polisen sa att det skulle ordnas, säger Mats Höggren.

Har bett om dispens

Men det visades sig inte vara så enkelt. Enligt lagstiftning får inte vilda djur tas till djurparker. Därför har Naturvårdsverket krävt att sälungarna ska sättas tillbaka där de hittades – eller avlivas.

– Om de lämnas tillbaka på fyndplatsen går de mot en säker död. Det finns inte en enda strömming inne i centrala Norrköping, säger Mats Höggren.

På grund av sälarnas ovissa framtid har Kolmårdens djurpark bett om dispens för att få behålla sälungarna i några månader till. Då hinner de växa sig starka för att sedan släppas ut i skärgården.

"Hoppas de får stanna"

Naturvårdsverket kommer att fatta beslutet om sälarnas framtid tidigast på måndag. Mats Höggren tror och hoppas då på ett positivt besked.

– Vi har kompetensen och resurserna som behövs för att hålla ordning på dem, så vi hoppas på att de ska få stanna här, säger han.

Anders och Benjamin börjar repa sig på Kolmården och mår bättre och bättre.

– Den ena har börjat käka fisk med god aptit och den andra får vi hjälpa mer. Men de tillfrisknar och börjar öka i vikt igen, säger Mats Höggren.

Följ ämnen i artikeln