44-årige sonen får 16 år för mamma-mord

Publicerad 2013-06-27

Kvinnan hittades död i husets trädgård.

Han mördade mamman när hon satt framför datorn och begravde henne sedan i trädgården. Nu dömer Göta hovrätt mannen till 16 års fängelse för mord, och skärper därmed tingsrättens straff.

– Det kommer med största sannolikhet en överklagan, säger mannens försvarare Mats Enström.

Mannen blir fortsatt häktad fram till att domen verkställs. 44-åringen själv ville bli frikänd medan åklagaren yrkade på livstids fängelse.

– Jag ska träffa min klient i eftermiddag och då ska vi diskutera huruvida vi ska överklaga eller inte. Det kommer med största sannolikhet en överklagan, säger mannens försvarare Mats Enström.

Han menar att domen är lite oväntad.

– Jag förstår resonemanget men det finns vissa bitar som pekar på en alternativ gärningsman så därför är domen lite oväntad, säger Enström.

Hur mår mannen?

– Han har inte sagt hur han mår men jag kan tänka mig att att man inte mår sådär jättebra när man får ett besked som är sämre än det som var, säger Mats Enström.

Det var i juni förra året som den 44-årige mannen själv ringde till polisen och berättade att han begravt sin mamma i trädgården hemma i Nybro.

Han själv hävdar att han hittat sin mamma död i huset och att han sedan begravt henne i trädgården.

– Under altanen hittade jag en plats som kändes trygg.

Har nekat

Han har i otaliga förhör nekat till att själv ha dödat henne.

Men bevisningen visar annorlunda. Med hjälp av Blue Star-teknik kunde polisen hitta mängder var blodspår, trots det välstädade hemmet.

Blodspåren visar att mamman mördats sittandes vid datorn och har sedan släpats ut i trädgården via köket, altanen och ut i trädgården där kroppen hittades under planteringsjord.

Enligt utredningen dödades kvinnan med ett 20-tal slag mot huvudet med ett trubbigt föremål och dog till följd av hjärnskador och förblödning.

Mannen säger att han hittade modern död i huset när han kom hem och att han då lade henne i ett påslakan och begravde henne i husets trädgård.

– Hon gillade ju huset och trädgården och det kändes skönt att begrava henne på en plats hon uppskattade.

Röda blommor

Ovanpå moderns grav planterade 44-åringen röda blommor.

Han har inte kunnat förklara varför han inte kontaktat polisen direkt. Det var först efter att han erkänt för sin moster och hon uppmanat honom att ringa som han tog första kontakten med polisen.

Med omfattande teknisk bevisning och en rad vittnen som stöd dömde Kalmar tingsrätt mannen till 15 års fängelse för mord. Ett straff som Göta hovrätt skärpte till 16 år.

Kammaråklagare Johan Henningsson, som yrkade på livstids fängelse, är nöjd med domen.

– Jag har bara hunnit ögna igenom rättens resonemang men kan konstatera att de nästan uteslutande gått på min linje, säger han.

– Det har varit ett speciellt ärende, det här var ju ett år sedan, så det har dragit ut på tiden på grund av hans agerande fram och tillbaka, fortsätter Henningsson.