Ilja misshandlades till döds av skinnskallar

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-07-23

Totalt har runt 20 gripits för attacken mot miljölägret i Sibirien

Ilja, 26, slogs ihjäl av slätrakade, kamouflageklädda unga män.

”Antifa - avskum,” ljöd slagorden när miljöaktivisternas läger anfölls i sibiriska Angarsk.

Omkring 20 personer har gripits för helgens överfall som benämns som en hämndaktion.

Följ ämnen
Ryssland

Angriparna slog till vid femtiden på morgonen medan lägerdeltagarna fortfarande sov i sina tält.

Enligt ögonvittnen var de beväpnade med tryckluftspistoler, basebollträn och knivar. Först slogs tre vakter ner sedan gick männen vidare in i lägret, skar upp tältdukar, drog ut de sovande ungdomarna och misshandlade dem svårt.

– De skrek slagord som ”Antifa - avskum” och ”Anti-antifa”, berättar lägerdeltagaren Olga för tidningen Novaja Gazeta.

Hon beskriver anfallarna som kraftigt byggda, slätrakade och klädda i kamouflagekläder.

– Några av oss lyckades ta sig ut ur tälten och springa därifrån. Allt var över ganska fort, ungefär på tio minuter. Anfallarna kastade ett par av våra ryggsäckar på elden, sedan retirerade de, säger Olga.

Sju skadades

En halvtimme senare var ambulans och polis på plats i lägret utanför staden Angarsk i Sibirien. Ilja Borodajenko, 26, fick så allvarliga hjärnskador av misshandeln att han dog på sjukhuset. Sju andra vårdades för bland annat ben- och armbrott. Läget för en av dem beskrivs fortfarande som allvarligt.

Lägerdeltagarna kom till Angarsk i mitten av juli för att protestera mot beslutet att bygga ett nytt anrikningsverk för uran i området. Förutom miljöaktivister fanns uttalade antifascister i lägret.

Trots tydliga tecken på motsatsen ville till en början varken polis eller åklagare se helgens attack som politisk. Lägerdeltagarna beskrevs som ”turister” och anfallarna som lokala huliganer. Senare tog guvernören i Irkutskområdet, Aleksandr Tisjanin, själv kontroll över utredningen. Han utesluter inte att gärningsmännen tillhör en extremistgrupp.

– Det är för tidigt att dra några slutsatser. Motiven utreds nu. I regionen bor nära 60 skinnskallar, vilket är mycket beklagligt. Alla de här personerna är kända för oss och de är satta under särskild uppsikt för att något liknande inte ska inträffa igen, sa Tisjanin, enligt nyhetsbyrån Ria Novosti.

Tillhörigheter beslagtogs

Två dygn efter attacken mot lägret hade 22 personer gripits för inblandning i misshandeln, rapporterar radiostationen Echo Moskvy. Åtta av dem har anhållits. I förhör har de sagt att attacken var en hämnd för att en lägerdeltagare misshandlade en av deras kamrater.

Efter våldsamheterna upplöstes lägret eftersom polisen av utredningstekniska skäl beslagtog deltagarnas alla tillhörigheter - kläder, sovsäckar, tält och till och med tandborstar.

Dåd utförda av rasistiska grupper har blivit vanliga i Ryssland de senaste åren. Människorättsaktivister anklagar ofta myndigheterna för att inte ta deras brott på tillräckligt stort allvar.

Johanna Melén

Följ ämnen i artikeln