Ovädret Hans lamslår södra och mellersta Sverige

Uppdaterad 2023-08-10 | Publicerad 2023-08-07

Ett kraftigt lågtryck har dragit in och skapar kaos på flera håll.

Blixtar, ösregn och kraftiga vindar rasar över landet.

SMHI har gått ut med flera varningar.

Ovädret väntas fortsätta påverka trafiken under måndagen.

Följ vår liverapportering om ovädret Hans.

  • Linnea Nordström
    9 aug 2023

    Dammen i Norge har brustit

    Foto: Cornelius Poppe / NTB

    Delar av dammen vid Braskereidfoss kraftverk i Norge har brustit, skriver VG.

    Vattenmängden har fått med sig ett räcke och vattnet forsar nu genom kraftverket och ut över parkeringsplatsen, uppger VG:s reporter på plats.

  • Linnea Nordström
    9 aug 2023

    Inte längre aktuellt med sprängning vid damm

    Det är inte längre aktuellt att spränga dammen vid kraftverket Braskereidfoss i Norge. Polisen tror inte längre att det behövs, skriver NRK.

    – Vi tror att översvämningstoppen är nådd, säger insatsledare Fredrik Thomson til NRK, men tillägger att beslutet kan komma att ändras.

  • Linnea Nordström
    9 aug 2023

    Kraftverksområdet spärras av – bron kan brista

    Höga vattenflöden har trängt in i Braskereidfoss kraftverk i norska Våler, som gjort att luckorna inte kan öppnas. Polisen överväger därför att spränga delar av dammen.

    Nu har området spärrats av och polisen fruktar att bron vid kraftverket ska brista, rapporterar NRK.

    Norska justitie- och beredskapsministern Emilie Enger Mehl är på plats och beskriver situationen som "kritisk", enligt NRK.

  • Linnea Nordström
    9 aug 2023

    Ingen fara för svenska kraftverk trots höga vattenflöden

    Norsk polis kommer att spränga vid dammen på Braskereidfoss kraftverk i Våler efter att höga vattenflöden gjort att vatten trängt in i kraftverket.

    Trots höga vattenflöden i Sverige är det ingen fara för svenska kraftverk, uppger Fortum för Aftonbladet.

    – För närvarande bedömer vi att det inte finns någon omedelbar risk för att någon av våra anläggningar skulle hamna i en liknande situation. Även om situationen är ansträngd fortsätter vi aktivt övervaka våra anläggningar för att vidta eventuella åtgärder om det behövs, säger Per-Oscar Hedman, kommunikationschef Fortum Sverige.

    Det är dock höga flöden i älvarna och i magasinen och Fortum uppmanar allmänheten att vara vaksam och vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder längs vattendragen.

  • Niklas Gustafsson
    9 aug 2023

    Polisen bekräftar – kommer spränga vid dammen

    Den norska polisen bekräftar för norska VG att de kommer genomföra en explosion på dammen vid kraftverket.

    – Dammen är utan el, så vi kan inte få kontakt med luckorna. Vi ska inom kort fysiskt hjälpa till att öppna en lucka, med en explosion, säger stabschefen vid polisen i Innlandet, Pål Erik Teigen.

På söndagskvällen drog lågtrycket Hans in över södra Sverige – med ett rejält oväder på många håll.

Det rörde sig norrut under kvällen, med uppemot 70 millimeters regn.

Ett rejält blixtoväder lade sig över Gotland, Stockholm och stora delar av Mellansverige – för att fortsätta norrut.

Och ovädret är inte över. Under måndagen väntas mer regn i södra och mellersta Sverige och en gul varning för regn och höga flöden ligger över hela Sverige - utom norra Norrland.

På tisdag och onsdag har SMHI utfärdat en röd varning för mycket stora regnmängder och ”extremt höga flöden” i Västra Götalands, Värmlands, Jönköpings och Örebro län.

Översvämmade vägar

Aftonbladets läsare har under hela natten delat med sig av bilder på blixtar och oväder från platser över hela södra och mellersta Sverige.

Vägar i landets södra delar har drabbats av kraftig blåst, översvämningar och nedfallna träd. Bland annat på E6 utanför Malmö, vid påfart Lindeborg, föll ett träd och påverkade trafiken. Vägar utanför bland annat Skövde, Örebro och Norrköping har också drabbats av vattenmassor eller fallna träd.

Räddningstjänsten och bärgare på plats på översvämmade E6 utanför Malmö på måndagsmorgonen.

Varnar för skyfall

Myndighetens vädervarningar låg under söndagen på

gultVädervarningar på gul nivå innebär enligt SMHI att vädret kan medföra konsekvenser för samhället. Vädret på gul nivå kan bli en fara för allmänheten och orsaka vissa skador på egendom och miljö. i södra Sverige – med varningar för ”skyfallsliknande regn” över bland annat Öland och Gotland, och kuling på Kattegatt, Östersjön och Öresund.

Den rejäla blåsten på Öresundsbron ledde under natten till att vindkänsliga fordon avråtts från att köra över den.

Strax efter klockan 19 larmades räddningstjänsten till en plats i Jönköping – där en bit av trottoaren rasat, förmodligen på grund av regnmängderna.

– Vi har varit framme och stängt av en del av vägen samt märkt upp platsen, sa räddningstjänstens ledningsoperatör till JP.

Ovädret Hans har dragit in över Sverige med blixtar och stora regnmängder.

Försenade flyg

Ovädret påverkar flygtrafiken och på Arlanda upplever man förseningar för framförallt ankommande flyg, enligt flygplatsbolaget Swedavia.

– Tidigare i dag ledde starka vindar till förseningar och nu under kvällen har åskovädret påverkat flygtrafiken, säger Robert Pletzin, presschef på Swedavia.

Även på Landvetter i Göteborg har ankommande flyg försenats.

Swedavia vill inte ge någon kommentar om måndagen.

– Ska man ut och resa är det bästa rådet att hålla koll på den information som finns på webben och i vår app, säger Pletzin.

Omdirigerades till Oslo

Två Norwegianplan, från Edinburgh och Barcelona, skulle ha landat på Arlanda men omdirigerades till Oslo när det inte gick.

– På grund av det dåliga väder så har man begränsad kapacitet på Arlanda. Då har man åkt till Oslo för att fylla på planet med mer bränsle och sedan göra ett nytt försök att landa på Arlanda, säger Charlotte Holmbergh, kommunikationschef på Norwegian.

Under natten har flygplan cirkulerat runt flygplatsen i väntan på att kunna landa.

– Man har haft plan som varit så kallat "holding", vilket innebär att man väntar på att få landa. Men det har blivit så mycket kö och då kan flygbolagen välja att åka till en annan flygplats och göra ett nytt försök senare, säger Charlotte Holmbergh.

”Följer utvecklingen”

Hon kan inte ge någon prognos för hur det ser ut med flygningar under måndagen.

– Vi följer väderutvecklingen noga och man vet inte vilka konsekvenser den kommer få – om det blir fler plan som blir försenade eller inte kan landa på den flygplats som är tänkt, säger hon.

– Men plan är rustade för att kunna flyga i väldigt dåligt väder. Det är ofta kapaciteten på flygplatsen som kan vara en begränsning om det är väldigt dåligt väder.

Det vräker ner över campingen

Aftonbladet har under ovädret Hans åkt ut för att träffa de tappra camparna som trotsat vädret.

Barnen hoppar glatt runt i regnpölarna på campingen.

Johnny grillar i regnet.

Mikael och Lena funderar på att åka hem igen.

”Det är bortkastade pengar”, säger Mikael.