Nästan 1 000 döda i skalv i Afghanistan

Publicerad 2022-06-22

En jordbävning i Afghanistan har krävt uppemot 1 000 liv.

Skalvet inträffade mitt i natten lokal tid och ska ha känts av i Afghanistan, Pakistan och Indien.

– Även om det här inte var en jättestor jordbävning kommer det komma efterskalv. Och de kommer vara intensiva, säger seismologen Björn Lund.

Fyra distrikt i Paktika-provinsen i Afghanistan drabbades och hundratals människor dödades och skadades, twittrar regeringens talesperson Bilal Karimi.

Enligt den europeiska jordbävningsövervakaren EMSC kändes skalvet av människor i Afghanistan, Pakistan och Indien.

Enligt statligt styrda nyhetsbyrån Bakhtar förs räddningspersonal till området med helikopter. Vidare rapporterar nyhetsbyrån att över 1500 personer ska ha skadats i jordbävningen.

För stunden är antalet döda svårt att verifiera, och antalet stiger hela tiden.

Magnitud på 5.9

Björn Lund uppger att magnituden som först uppgavs var felaktig:

– Det var ett relativt stort skalv som inträffade vid klockan 23 igår svensk tid. De angav först 6.1, men det har nedgraderats till 5.9 nu.

Skalvet ska ha inträffat relativt ytligt, på cirka 10 kilometers djup.

– Vid ytliga skalv blir det väldigt stora skakningar i närområdet. Det är det vi ser resultatet av nu tyvärr, säger Björn Lund.

Enligt honom drabbas området där nattens skalv ägde rum ofta av båda ytliga och djupa jordbävningar.

Sårade evakueras efter skalvet.

Fler dödsoffer att vänta

Infrastrukturen i länderna är heller inte anpassade för att motstå kraftiga skalv, vilket Björn Lund tror kommer leda till att dödssiffran fortfarande kommer att stiga.

– Både Afghanistan och Pakistan har ganska dåliga byggnader ute på landsbygden som inte tål skakningar särskilt väl. Många hus består till stor del bara av tegel eller lertegel staplat på varann.

Enligt honom finns det oftast väldigt lite information att tillgå direkt efter att ett skalv har inträffat, vilket betyder att dödssiffran sedan fortsätter stiga i ett dygn eller två.

Afghanistan vädjar nu omvärlden om hjälp i räddningsarbetet på Twitter.

”Vi uppmanar alla hjälporganisationer att sända personal till området omedelbart för att förhindra en humanitär katastrof”, twittrar Bilal Karimi.