Polisen om gängkonflikten i västra Stockholm: ”Kod röd”

Uppdaterad 2021-08-22 | Publicerad 2021-08-21

Gängkonflikten i nordvästra Stockholm klassas som ”röd”, enligt uppgifter till Aftonbladet.

I måndags sköts två unga män till döds i Tensta – i vad som tros vara en intern uppgörelse.

Och polisen fruktar nu fler våldshändelser.

Dubbelmordet i Tensta i nordvästra Stockholm inträffade på måndagskvällen.

Två män i 20-årsåldern hittades livlösa i en portuppgång. De dödförklarades senare. Enligt uppgifter till Aftonbladet hade de skjutits ihjäl med flera skott, bland annat i huvudet.

Båda mordoffren kopplas till ett kriminellt nätverk i området, enligt samma uppgifter.

Polisen har tidigare bekräftat att dödsskjutningen i Tensta har kopplingar till konfliktmiljön, men vill inte gå in på fler detaljer. Anders Djurestad, biträdande lokapolisområdeschef i Järva, säger dock:

– Det handlar om interna uppgörelser. Men det har visat att flertalet skjutningar skett på ljusa dagen, på torg, där allmänheten vistas. Det innebär en stor risk. Konsekvenstänket vad det här kan innebära finns inte.

”Oroligt och pyr i området”

Flera olika gängkrig pågår i Stockholmsområdet. Enligt uppgifter till Aftonbladet ska polisen ha gjort bedömningen att den konflikt som just nu främst härjar i Västerort handla om en intern konflikt inom ett nätverk, samma nätverk som måndagens offer kopplas till.

För att kategorisera situationen använder polisen sig av en färgskala. Enligt Aftonbladets uppgifter har bland annat den interna konflikten klassats som ”rött” av polisen, den högsta nivån. Färgkoden innebär att man ser sannolik risk för ytterligare dåd.

– Det är oroligt och ”pyr” i konflikten, säger en uppgiftslämnare med insyn i den ”undre världen”.

Flera grova brott kopplas till nätverkets interna krig. Aftonbladets källor uppger att polisen har uppfattningen om att det finns god tillgång till vapen i konflikten, samt att deras våldskapital är högt.

Samtidigt ska polisen fått in uppgifter om att den ena ”sidan” kan ha hjälp från ett annat gäng i området, berättar uppgiftslämnare.

Gängkonflikten i nordvästra Stockholm klassas som ”röd”.

Vapenfynd vid förskola

Fem personer från nätverket som ligger i interna strider omhändertogs för nästan två veckor sedan efter ett mordförsök i Tensta. Enligt Aftonbladets uppgifter ska vittnen ha larmat om att två skyttar skjutit mot varandra, från två olika platser. I sökinsatsen efter gärningsmännen hittades tre olika vapen vid en förskola nära brottsplatsen. Minst ett av vapnen ska ha legat gömd i en kartong.

Två dagar senare ska polisen ha gripit fem personer misstänkta för grovt vapenbrott i samma stadsdel.

Gripanden skedde efter att flera unga personer, varav vissa på elsparkcykel, ska ha flytt när de sett en patrullerande polisbil.

I flykten ska en väska ha slängts i ett buskage. Polisen kunde fånga in fem män i åldrar 20-26, och samtidigt hitta en skarpladdad pistol i väskan.

Så som vapnet var ordnad gör att polisen har en hypotes om att man kan ha stoppat en planerad skjutning, enligt samma uppgifter.

Två unga män sköts på måndagen ihjäl vid en trappuppgång i Tensta.

Trygghetsinsatser i Tensta

I veckan har Stockholmspolisen varit på plats i Tensta med flera resurser och bland annat arbetat trygghetsskapande.

Polischefen Anders Djurestad berättar att det bara i år, kopplat till olika konflikter, har skett elva skjutningar i Järvaområdet och krävt åtta offer samt skadad en.

– Det är ganska komplicerat, det kan vara individuella konflikter mellan individer och det kan även vara grupper som är i konflikt med andra grupper. Det som var en konlikt för en månad sedan kan vara en helt annan konstellation i morgon, vilket gör det väldigt svårarbetat för oss att ligga rätt i att kunna dämpa konflikten, säger han.

– Det är inte två stora grupperingar mot varandra i Järva. Konflikten i Järva handlar mycket om enskilda individer som är i konflikt med andra enskilda. Lojalitetsförändringar sker hela tiden vilket gör det väldigt komplicerat för oss att få det att dämpas.

I år har det skett elva skjutningar i Järvaområdet.

Polischefen: Skrämmande utveckling

Anders Djurestad understryker att det handlar om kriminella konstellationer.

– Vi har kärnorna i gängen som är runt 16 år och upp till 25 till 30 år. Sedan har vi ytterdelen av de här nätverken som är ner till 12 årsåldern. Det kan handla om att de utför olika uppdrag, som att störa oss och det kan även vara uppdrag att bära en pistol till en annan.

Att fler yngre tar över och dras in i kriminella kretsar och våldsdåd innebär också större risker, menar Djurestad.

– En 14-åring som håller en pistol saknar mycket konsekvenstänk och vad det innebär att använda pistolen, jag utgår från att en äldre person tänker annorlunda, men det är svåra frågor. Det är en skrämmande utveckling när yngre har tillgång till vapen och får nyttja vapen.