Natointrädet försenas – dokument väntar på underskrift

Uppdaterad 2024-03-17 | Publicerad 2024-02-27

Det dröjer ytterligare tills Sverige släpps in i alliansen.

Dokumentet väntar fortfarande på en kråka från landets president eller talman.

Utrikesminister Tobias Billström planerade resa till Washington skjuts nu upp, erfar DN.

Följ ämnen
Nato

Sveriges Natointräde försenas och blir inte av under veckan efter att dokumenten inte signerats än, enligt uppgifter till DN.

Till följd av händelsen skjuter utrikesminister Tobias Billström (M) upp den planerade resan till Washington som skulle fullborda inträdet i alliansen. Där skulle han ha lämnat över ”anslutningsinstrumentet” till amerikanske utrikesministern Antony Blinken.

”Vi har hela tiden varit tydliga med att Ungern måste göra klart sin process innan Sverige kan bli medlem. Vi är redo att deponera så snart Ungern har lämnat över sina papper till USA”, skriver Billströms pressekreterare Anna Erhardt i en kommentar till TT.

Tobias Billström skjuter upp.

Även resan till Bryssel skjuts upp, där en ceremoni med flagghissning utanför Natos huvudkvarter skulle hållas.

Kan dröja tio dagar

Det är presidentens eller talmannens signatur som behövs. I går valdes Tamás Sulyok till ny president i landet. Han väntas tillträda 5 mars.

Enligt uppgifter till SR Ekot kan en signatur dröja. Så lång tid som tio dagar.

Tamás Sulyok är ny president i Ungern.

I går röstade Ungerns parlament igenom Sveriges medlemskap med klar majoritet – 188 röster för och 6 emot. Men för att bli fullvärdig medlem krävs att Natoansökan signeras av landets president.

I väntan på att nyvalde Sulyok tillträder sitter parlamentets talman och tidigare Sverigekritikern László Kövér på posten.