Adamo om sin TIA: Trodde det var yrsel

Tidningsdrottningen har ändrat livsstil efter sin ministroke: ”Whiskyn är kvar”

Publicerad 2022-07-25

Journalisten och tidningsmakaren Amelia Adamo.

Amelia Adamo trodde yrseln var ofarlig – men hon hade fått en TIA.

Nu har tidningsdrottningen ändrat livsstil och insett att hon inte är odödlig.

– Jag är rädd att det ska hända igen, säger hon.

Amelia Adamo, 75, skriver i en krönika i tidningen Amelia att hon tidigare i år drabbades av en TIA, en transitorisk ischemisk attack.

”Sen minns jag inte så mycket mer än att jag fick ett enkelrum på Bollnäs sjukhus och hade sladdar överallt på min kropp”, skriver hon.

I dag är faran över och att hon överhuvudtaget skrev krönikan var ren upplysning.

– Det är så pass okänt hur man ska bete sig om man drabbas. Så fort man känner av något i hjärtat eller i armen så åker man in till sjukhus. Men när man får en TIA så fattar man kanske inte vad det är. Gemene man förstår inte att det är bråttom, säger Amelia till Aftonbladet.

Amelia Adamo trodde hon bara var yr – men hon hade fått en TIA.

Gjorde AKUT-test

Hennes sambo Lucio var den som först märkte att något inte stod rätt till.

– Lucio såg hur jag vinglade runt så han tog mig under armen, han trodde jag skulle gå rakt in i gungan som han höll på att gunga ett barnbarn i. Det här var alltså på morgonen och han gjorde inte den kopplingen. Han trodde jag bara var yr och det trodde jag också.

– Den som tyckte jag svarade konstigt och som också tyckte jag lät lite sluddrig, det var svärdottern. Hon gjorde ett AKUT-test och tyckte jag svarade dåligt. Så hon ringde 112 och det är jag förstås evigt tacksam för. Man vill inte få en stroke.

Amelia Adamos sambo Lucio var den som först märkte att något inte stod rätt till.

Ilfart till lasarettet

Eftersom familjen var i Järvsö blev det ilfart till Bollnäs sjukhus. Där fick Amelia stanna i två dagar på grund av risken för stroke. Hon fick blodtryckssänkande och blodförtunnande medicin. Och har insett att hon inte är odödlig.

– Jag tycker verkligen att jag lever ganska hälsosamt. Det är klart att jag dricker min whisky och jag går inte alltid de där 10 000 stegen. Men i princip tycker jag att jag representerar ”50 är det nya 70-generationen” som ändå har en hyfsad livsstil. Men så lite man vet.

”Blev ett jäkla liv”

– När covid kom och alla över 70, de sköra, skulle gå hem så skrev jag att det inte gäller mig, jag är 53. Då blev det ett jävla liv. Bland annat sa Agnes Wold att ”Amelia Adamos lungor är 73”. Och det är ju så att kroppen inuti är 73 även om man känner sig frisk. Mina blodkärl är tyvärr inte 50, de är dessutom numera 75 år.

Har du ändrat livsstil nu? Eller kör du bara på?

– Jag ändrade framför allt en sak på en gång och det var jobbet. Jag har tackat nej till vissa saker på grund av det här. Troligtvis var det så att den här tian har samband med stress. Natten innan det här hände så hade jag haft en skitnatt med fullkomlig idiotångest. Jag har generellt inte världens bästa sömn så jag är ganska van vid att vara sömnstörd. Men just den här natten innan var det ovanligt många vakna stunder med ångest.

– När det här var över tänkte jag att jag vill få lugn i själen så jag inte blir så stressad.

Har du slutat med din kvällswhisky?

– Den är kvar, däremot spär jag ut den med mer vatten och ransonerar den en smula. Det blir inte sju dagar i veckan.

– Varför mitt kärl kläggade igen vet man inte, de såg ingenting.

”Kvinnligt beteende”

Är du rädd att det ska hända igen?

– Ja, det är jag. Det där var verkligen en iskall kyss som kändes. Jag har inte varit en människa som oroat mig för sådant. Jag oroar mig för prestationen, men inte för min hälsa.

– När jag kom hem från sjukhuset sa mina barnbarn ”men farmor, du har ju inte dött”. Nej, jag tänker leva minst tio år till.

En säng på en svensk akutmottagning.

Följ ämnen i artikeln