Extremhetta i fågelbo – ungar flyr och störtar till döds

Publicerad 2022-06-17

Rekordtidiga hettan i Spanien får fågelungar att flyga mot sin egen död.

Bona blir lika varma som en ugn.

– De blir bokstavligt talat kokade, säger biologen Elena Moreno.

Värmeböljan i Spanien har kommit rekordtidigt och redan har temperaturen nått över 40 grader.

Det krockar med nykläckta fågelungars schema. Ungarna har inte lärt sig flyga ännu, men bona är för varma för att vara kvar i.

En sovande kvinna under ett parasoll i Barcelona.

”Blir som en ugn”

Det gör att de flyger och störtar mot sin egen död. Den senaste veckan har boende i Sevilla och Córdoba upptäckt fågelungar spridda på trottoarer och gator.

– Om du går längs gatan ligger det 100 ungar nedanför byggnaderna. Några är döda och några är knappt vid liv, säger biologen Elena Moreno till The Guardian.

Fåglarna bygger ofta bon längs byggnaders fasader och tak. Byggnaderna är ofta gjorda av betong eller metallplattor och kan bli riktigt varma.

– Så det blir som en ugn och ungarna, som inte kan flyga, kastar sig ut eftersom de inte klarar av värmen i boet. Det blir bokstavligen talat kokade, säger hon.

En fågel som räddats och nu återfått hälsan under värmeböljan.

Försöker rädda fågelungarna

Uppskattningsvis 1 000 fågelungar tros ha lämnat sina bon i Andalusien.

Nu har frivilliga börjat samlas kring fågelbon för att försöka rädda ungar. Hittills har över 400 fåglar förts till ett center där de förhoppningsvis ska kunna återhämta sig. Fenomenet har setts tidigare i Spanien, men aldrig i denna omfattning, enligt Elena Moreno.

Helikoptrar bekämpar skogsbränder under värmeböljan i Andalusien.

– I mitten av juli hade nog många av dessa fågelungar kunnat flyga. Men de drabbades av värmeböljan och hade inte den tiden, säger hon.

Extrema temperaturer i Spanien

Spanien har nu haft de varmaste junidagarna sedan 1950, rapporterar El Pais. Det råder mycket hög eller extrem risk för bränder på grund av de höga temperaturerna och räddningstjänsterna bekämpar flera svårsläckta skogsbränder.

Parasollet skyddar mot den starka solen i Cadiz.

Situationen beskrivs som  mycket allvarlig och myndigheterna bedömer att det kommer att bli ”en mycket komplicerad sommar”.

Fredag väntas bli den varmaste dagen hittills i juni med temperaturer över 40 grader i flera provinser.

Följ ämnen i artikeln