Vi ska bygga fler bostäder

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-12-22

Bostads- ministern lovar att satsa på nytt miljonprogram

Sverige får ett nytt miljonprogram för bostäder - när områdena i gamla miljonprogrammet ska rustas upp.

Julnyheten presenteras av bostadsminister Lars-Erik Lövdén.

- En ny allmännyttig samverkan i hela landet kan dessutom ge nybyggda lägenheter till låg hyra, säger ministern.

TÄNDER BOSTADSDEBATTEN Bostadsminister Lars-Erik Lövdén, 51, håller hus på finansdepartementet, där han också är kommunminister. Lovar upprustning av miljonprogrammet, ännu fler studentlyor och "tredimensionellt byggande", nya bostäder uppe på taken till kontor och liknande.

Han försöker, enligt uppgift med framgång, påverka Sveriges 300 allmännyttiga bostadsföretag att göra gemensamma upphandlingar för nyproduktion, ta fram goda hustyper som kan förtillverkas i fabrik - och därmed pressa byggkostnaderna rejält.

"Viktigast att öka byggandet"

Regeringen verkar i juletid ha fattat att bostäder blir en stor valfråga.

Lövdén har tidigare utlovat lagförslag som möjliggör byggandet av tusentals bostäder på taken, ovanpå redan befintliga fastigheter. Bra julklapp till storstäderna.

- Ändå bara marginella förbättringar, säger Lövdén. Viktigast är att öka bostadsbyggandet generellt: 25 000 nya lägenheter nästa år och kraftig ökning år 2003. Vårt investeringsbidrag för hyresrätter bör utnyttjas även i den heta Stockholmsregionen. Där byggs nu enbart dyra bostadsrätter eftersom det är lättare att tjäna pengar på dem.

Byggarna hävdar att höga skatter, byggmoms och avgifter är de verkliga hindren för hyresbyggande - ljuger dom?

- De kommer med undanflykter. 150 000 i bidrag per lägenhet är bra. Men storbyggarna har tyvärr satt konkurrensen ur spel. Kan man bygga billigt i Linköping och Malmö - som Aftonbladet visat i en granskning av byggpriserna - kan man klara det även i Stor-Stockholm. Om kommunerna ordnar mark och allmännyttan blir föredöme.

Hur vill du rusta upp miljonprogrammet (genomfört 1965-1974 för att bygga bort bostadsbristen på tio år)?

- Vi ser över de utsatta områdena och är beredda att satsa rejält. Löser man problemen med hissar och förbättrar tillgängligheten kan även äldre bo kvar och trivas. Jag räknar med att snart kunna sjösätta hela programmet.

Kan ni öka byggandet av studentbostäder?

- Ja. Bidrag på 40 000 kronor per studentlya gör att vi får 13 000 lägenheter på två år. Vi skjuter nu till nya pengar för att fortsätta åren 2003-2004.

Varför struntar ni i andra bostadslösa ungdomar?

- Här handlar det om att öka byggandet av rimligt stora och billiga lägenheter för alla sorters småhushåll. De blir allt fler, vi ska stödja byggandet av nya bostäder åt dem.

Kooperativa hyresrätter - en nyhet

Har du fler bostadsklappar i julsäcken?

- Vi lanserar kooperativ hyresrätt. De boende får vara med och bestämma, betala en rimlig insats - och ingen kan sko sig, som på bostadsrätter. Statliga kreditgarantier ska ges till dessa spännande bostäder.

Paketen som kom bort

Lennart Arnstad

Följ ämnen i artikeln