Vill du bara luta dig tillbaka?

Publicerad 2015-05-13

Har du drömt om ett jobb där du mest lutar dig tillbaka och tar det lugnt?

Då skulle du varit på hugget när tyska rymdorganisationen sökte testkaniner.

12 särskilt utvalda personer ska i sommar ligga i rejält under 9 veckorna, bokstavligt talat.

De ska ligga i en säng som lutar 6 grader. Där ska testkaninerna äta, duscha, gå på toaletten, ja de ska göra allt liggandes i sin säng.

Bakom testet står tyska rymdorganisationen DLR.

Test för rymdresor

Testen ska ge forskare svar på hur människor klarar sig i extrema miljöer eller situationer. Rummet som testkaninerna befinner sig i ska spegla hur livet utspelar sig på en rymdstation. Allt från ljud till syresättning kontrolleras i rummet som bland annat saknar fönster. Deltagarna kommer inte ha någon uppfattning om det är dag eller natt.

– Det finns inga klockor eller fönster, det går inte att veta vad klockan är eller vilken årstid det är ute, säger Ulrich Limper, kardiolog på DLR:s Institut för rymdmedicin, till BBC.

Hemligeten är de 6 graderna

Hemligheten till att skapa känslan av att vara i rymden är att sängarna lutar 6 grader. Då hamnar huvudet under kroppen, vilket skapar en känsla av tyngdlöshet.

Under testveckorna kommer deltagarna kontrolleras dygnet runt och få genomgå en stor mängd olika test. Bland annat ska forskare undersöka deras skelett, blod, hjärnor och muskler. Allt för att se hur kropparna reagerar på de yttre omständigheterna (vilket är att vara fast i en säng under 9 veckor).

– Det här ger oss en möjlighet att göra väldigt kontrollerade studier som är viktiga för rymdresor, säger Ulrich Limper, kardiolog på DLR:s Institut för rymdmedicin, till BBC.