Trafikvarningen: Blixthalka i kväll

Publicerad 2015-11-23

Trafikanter, se upp!

Nu varnar både SMHI och Trafikverket för halka i stora delar av södra Sverige.

– Man bör ta det extra försiktigt, säger meteorologen Alexandra Ohlsson.

Under senare delen av eftermiddagen, kvällen och natten gäller det för de som ska ge sig ut på vägarna i stora delar av södra Sverige att ta det lugnt.

– I västra halvan av Götaland samt Värmland och Örebro har vi gått ut med en klass 1-varning för isbeläggning. Vi får in fuktigare luft och det finns risk för kraftig frostbildning som kan medföra halt väglag, säger Alexandra Ohlsson, meterorolog på SMHI.

Regn ställer till det

Ett nederbördsområde som kommer in över södra Sverige från väster gör också att det under natten kommer att regna i stora delar av området där varningar utfärdats.

– Det blir regn som faller på redan kalla vägbanor, säger Alexandra Ohlsson och berättar att nederbörden kan falla som snöblandat regn över Sydsvenska höglandet samt de norra delarna av Värmland och Örebro län.

Alexandra Ohlsson säger att nederbördsområdet drar österut under natten och att vägar i östra delarna av både Svealand och Götaland därför riskerar att bli hala framåt tisdagsmorgonen.

– I morgontrafiken bör man nog ta det lugnt i de områdena också, säger hon.

”Kör försiktigt”

Även Trafikverket varnar för halkrisk i stora delar av södra Sverige, framför allt frosthalka men lokalt även ishalka.

– När det gäller frosthalka är det inte så mycket vi kan göra, det blir halt när det fryser på. Det är lättare att bekämpa med sand och salt när det är ishalka, säger Johan Tjereng på Trafikverkets pressjour och fortsätter:

– Det ligger mycket ansvar på föraren. Det är vinterdäck som gäller nu även om lagtvånget är från 1 december.

Det är framför allt ett par saker som är viktigt att tänka på för den som ska ge sig ut i trafiken när halt väglag råder.

– Hastigheten är den absolut viktigaste faktorn för om man får sladd eller inte. Man ska inte lita för mycket på sina vinterdäck, säger Johan Tjereng.

Han uppmanar:

– Kör försiktigt, defensivt. Och håll avstånd.

Se klass 1-varningarna län för län i faktarutan här nedan.

Följ ämnen i artikeln