30-tal män med kopplingar till Vårbynätverket döms – igen

Publicerad 2022-02-18

I tingsrätten dömdes de till sammanlagt 147 års fängelse.

När hovrätten nu meddelade sin dom mot de 31 personerna med kopplingar till Vårbynätverket blev straffen relativt oförändrade, förutom att påföljden höjs för vissa inblandade.

– Det rör sig om allvarlig och omfattande brottslighet som riktat sig mot såväl enskilda som allmänheten, säger hovrättsrådet Henrik Matz.

I tingsrätten fick den 33-årige Chihab Lamouri, som pekats ut som nätverkets ledare, 17 år och 10 månaders fängelse för bland annat försök till mord, synnerligen grovt narkotikabrott och människorov.

Hans straff fastställs nu i en dom i Svea hovrätt.

Chihab Lamouri, 33, pekas ut som ledare för Vårbynätverket och dömdes till 17 år och 10 månaders fängelse i tingsrätten. Den domen fastställdes av hovrätten.

I tingsrätten dömdes även rapparna Yasin Mahamoud och Haval Khalil till tio månader respektive två och ett halvt års fängelse.

Detta för inblandning i försöket till människorov och det sedan genomförda och mycket medieuppmärksammade människorovet av den i dag avlidne rapartisten Nils “Einár” Grönberg. Även deras påföljder fastställs av hovrätten.

Hovrättsrådet Henrik Matz har följande kommentarer:

– Det rör sig om allvarlig och omfattande brottslighet som riktat sig mot såväl enskilda som allmänheten.

– Förutom ledaren för nätverket får flera andra personer sina långa fängelsestraff fastställda. Hovrätten höjer också fängelsestraffet för flera av de inblandade.

Det var när fransk polis lyckades hacka det krypterade meddelandeverktyget Encrochat som Vårbynätverket var ett av de kriminella nätverk som den svenska polisen plötsligt fick nära full inblick i.

Uppbyggnaden av nätverket var mer organiserad än polisen vetat, med tydligt medlemsskap och en månatlig medlemsavgift på 3 500 kronor.

I toppen av nätverket fanns Chihab Lamouri, 33 som dess obestridbare ledare.

Under honom, på nivå två, fanns fyra så kallade ”kaptener”, hans närmsta män.

Under dem var ett tredje lager, ”kaptener i fält”, en för varje område. De styrde nivå fyra, ”soldaterna”, som var de som fick utföra skitgörat.

– Vi hade en god bild av hur Vårbynätverket såg ut redan innan Encrochat. Chattarna gav oss en bekräftelse på att vi hade varit rätt ute men visade även att de var ännu mer organiserade än vi vetat, säger Reine Berglund, polisinspektör lokalpolisområde Huddinge.

Bland de händelser som omfattades av åtalet och som hovrätten nu har funnit bevisade, ingår bland annat ett välplanerat försök till mord i Västerås. En annan händelse gäller ett mordförsök i Norsborg, där två gärningsmän mitt i natten med ett automatgevär beskjutit en villa där fyra personer befunnit sig.

Ingen kom dock till skada rent fysiskt. 

Svea hovrätt konstaterar att de ledande personerna i nätverket har haft tillgång till ett stort antal skjutvapen i form av pistoler, kulsprutepistoler och automatgevär. Därtill kommer dynamitsprängämnen, handgranater och sprängkapslar som nätverket också har disponerat över.

Allt har förvarats i lägenheter och förråd i området.

Flera i nätverket har vidare ägnat sig åt mycket omfattande handel med kokain i grossistledet.

Överväger att överklaga

Försvarsadvokaten Frida Wallin företräder Yasin. Hon berättar att de inte är förvånade över dagens besked.

– Vi visste att det skulle bli ett fastställande med tanke på att han fick avtjäna hela tingsrättens straff så det var ganska väntat, säger Frida Wallin.

De överväger att överklaga hovrättens dom till Högsta domstolen.

– Hovrätten, precis som tingsrätten, har ansett att användandet av encrotelefoner är något som är särskilt ägnat att användas vid brott. Det tycker vi är en felaktig bedömning och med anledning av det överväger vi ett överklagande till Högsta domstolen, säger Frida Wallin.

Hon vill inte gå närmare in på vad som händer för Yasins del framöver.

– Jag vill inte kommentera vad han sysslar med nu. Vi är såklart besvikna på att hovrätten inte gick på vår linje med ett frikännande men samtidigt har han avtjänat det straff som tingsrätten bedömde ut. Vi är glada att de inte höjde straffet, säger Frida Wallin.