Raketer avfyras efter Israel lämnar Västbanken

Publicerad 2023-07-05

Israeliska trupper har lämnat flyktinglägret efter attacken mot staden Jenin på Västbanken.

Under natten mot onsdag rapporterades raketskjutning mellan Gaza och Israel.

– Attacken mot Jenin är inte en engångshändelse, sa Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Enligt en försvarskälla började israeliska styrkor dra sig tillbaka från palestinska flyktinglägret i staden Jenin under tisdagskvällen, rapporterar flera internationella medier. Den två dygn långa attack mot Jenin som inleddes på måndagsnatten har hittills skördat 12 palestinska liv och en israelisk soldat har dött.

Enligt israeliska talespersoner hade inga civila dött. Islamiska Jihad uppgav att fyra av offren tillhörde gruppen. Hamas tog på sig ett offer. Statusen på de andra var oklar.

140 är skadade, 30 av dem med livshotande skador, enligt Palestinska hälsoministeriet.

Explosioner i Gaza under natten mot onsdag.

Förödelse i Jenin efter Israels attack.

Oroligheterna fortsätter i regionen

Under natten mot onsdag fortsatte oroligheterna i regionen när fem raketer sköts från Gaza mot södra Israel. Samtliga raketer sköts ned av israeliskt luftvärnssystem. Inga dödsfall rapporterades.

Bara timmar senare rapporterade lokala medier att israeliska drönarattacker träffat flera platser på norra delen av Gazaremsan, enligt Al-Jazeera. Det fanns inga initiala uppgifter om dödsfall eller skadade.

Beskedet om att lämna Jenin kommer timmar efter en bil kört in i flera personer i Tel Aviv. Föraren klev sen ut och attackerade flera personer med kniv vid en busstation innan han sköts till döds.

Totalt skadades åtta personer i attacken, som Hamas tog på sig och uppgav var ett svar på Israels attack mot Jenin.

Operation ”Hem och trädgård” avslutas

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu uttalade sig om attacken i Tel Aviv och tillbakaryckningen av israeliska soldater.

– De som tror att en sån attack får oss att lägga ned vår kamp mot terrorister har fel, sa han.

Han bekräftade att israeliska soldater var ”klara med uppdraget” i Jenin, men varnade om att det inte var en ”engångshändelse”.

Operationen, som kallats ”Hem och trädgård” ska enligt IDF:s talesman och brigadgeneral Daniel Hagari ha ”nått sina mål” och alla styrkor ska ha lämnat Jenin, det rapporterar radiokanalen GLZ.

Vita huset kommenterade attacken under måndagen genom att säga att man ”respekterar Israels rätt att utöva självförsvar men att civila dödsoffer ska undvikas”.

Något Palestinas premiärminister Mohammed Shtayyeh motsatte sig.

”Det är palestinierna som har rätt till självförsvar. Det finns ingen sån rätt för en ockuperande makt”, skrev Shtayyeh på Twitter.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i mitten.

FN och EU oroade över våldet

FN:s säkerhetsråd sa att de kommer att mötas bakom stängda dörrar för att diskutera situationen på förfrågan av Förenade Arabemiraten. Under tisdagen uttalade sig FN:s hjälporganisationer på en presskonferens i Genève.

”Vi är oroade över våldets omfattning som pågår i Jenin på ockuperade Västbanken och att lufträderna slagit ett tätbefolkat flyktingläger”, sa Vanessa Huguenin, talesperson för FN:s humanitära avdelning, under tisdagen.

Liknande oro kom från EU, som sa att man var ”djupt oroad över våldsupptrappningen”.

Började under måndagsnatten

Attacken mot Jenin påbörjades under måndagsnatten när Israel attackerade staden med drönare och gick in med fler än 1 000 soldater. Måndagsnattens anfall har kallats den värsta mot Jenin på två decennier.

Målet var enligt israeliska armén att förstöra militär infrastruktur och vapen i Jenins flyktingläger, rapporterar Reuters. Israeliska styrkor hittade gömmor med sprängämnen, varav en i en tunnel under en moské. De konfiskerade 1 000 vapen och grep 30 misstänkta, enligt israelisk militär.

Palestinska Röda Halvmånen uppgav att de evakuerat 500 familjer – omkring 3 000 personer – från lägret.