Zelenskyj anklagar Nato: ”Dör på grund av er”

Publicerad 2022-03-05

I ett känslosamt tal efter midnatt gick Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj till attack mot Nato.

Han är rasande över att försvarsalliansen inte etablerar en flygfri zon över Ukraina.

– Alla som dör från och med nu dör på grund av er, sa han.

Följ ämnen
Nato

Natoländerna möttes på fredagen i Bryssel för att diskutera Rysslands invasion av Ukraina. Efteråt var såväl generalsekreteraren Jens Stoltenberg som USA:s utrikesminister Antony Blinken tydliga:

Nato tänker inte upprätta någon flygfri zon över Ukraina, ett upprepat krav från Volodomyr Zelenskyj.

– Enda sättet att verkligen få till en flygfri zon är att skicka dit Nato-plan och skjuta ner ryska plan. Det skulle kunna leda till ett fullskaligt krig i Europa. President Biden har varit tydlig med att vi inte ska hamna i krig med Ryssland, sa Blinken enligt CNN.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och USA:s utrikesminister Anthony Blinken efter Nato-mötet på fredagen.

Däremot lovade han fortsatt stöd till Ukraina:

– Vi tittar varje dag på vilken teknologi och vilka förmågor vi effektivt kan leverera till Ukraina för att de ska kunna försvara sig.

Zelenskyj rasande

Beskedet togs inte emot väl av Volodymyr Zelenskyj. I ett nästan åtta minuter långt tal som publicerades på hans Facebook-sida efter midnatt, ukrainsk tid, var han hård och känslosam i sin kritik.

– Genom att vägra upprätta en flygfri zon har alliansen har givit grönt ljus till bombningarna av ukrainska städer och byar. Alla som dör från och med nu dör också på grund av er, på grund av er svaghet, på grund av er brist på enighet, sa han.

Zelenskyj avfärdade Natos argument att inte gå i krig med Ryssland:

– Vi anser att Natoländerna har skapat ett narrativ om att stängt luftrum över Ukraina skulle provocera fram direkt rysk aggression mot Nato. Det är självhypnos för de som är svaga, osäkra inuti, trots det faktum att de har vapen som är många gånger starkare än de vi har.

EU-topp: ”Ett steg för långt”

Allt Nato beslutade om på fredagens möte var, enligt Zelenskyj, att skicka 50 ton diesel.

– Kanske så att vi kan bränna Budapest-avtalet, så att det ska brinna bättre. Men det är redan bränt för oss, sa presidenten och syftade på 1994 års överenskommelse där Ukraina gav upp sina kärnvapen i utbyte mot säkerhetsgarantier från Ryssland.

– Ni kommer inte att kunna betala oss med liter av bränsle mot liter av blod, spillt för vårt gemensamma Europa och vår gemensamma frihet, sa Zelenskyj.

På torsdagen sa Europeiska rådets ordförande Charles Michel till CNN att ett Nato-beslut om flygförbud över Ukraina vore ”ett steg för långt”:

– Ukraina är inte med i Nato och därför måste vi vara extremt försiktiga. Vi måste göra allt vi kan, men ta med i beräkningen att Ryssland har kärnvapen. Det är mycket viktigt att undvika ett tredje världskrig.

Expert varnar för världskrig

En amerikansk expert, vars forskning delvis är myndighetsfinansierad, för ett likartat resonemang i Politico:

– Att upprätta en flygfri zon betyder att döda ryssar. Allt vi gör som resulterar i att döda ryssar kastar oss in i tredje världskriget.

Experten varnar för att avfärda risken och säger att det finns flera scenarier där USA och Nato dras in i kriget.

– Det kan ske genom ett misstag. De skickar en missil in i Polen. Det är inte omöjligt och sedan eskalerar det fort. Men vi måste svara. Vi kan inte undvika att svara.