20 kvinnor och barn räddade från Azovstal – tusentals kvar i tunnlar

Uppdaterad 2022-05-01 | Publicerad 2022-04-30

Mariupols borgmästare sa att det fanns ”hopp om evakuering” i dag.

Men bara 20 kvinnor och barn har kunnat lämna Azovstal.

Omkring 1 000 civila och 2 000 soldater är fortfarande fast i stålverkets tunnlar.

Nya satellitbilder från Maxar visar sönderbombade stålverket Azovstal. Nästan alla byggnader är i princip helt förstörda med tak som rasat in och fasader som krossats, enligt det ukrainska parlamentet. Samtidigt pågår striderna fortfarande i området och hamnen patrulleras av ryska soldater.

Men under lördagen uppgav lokala myndigheter att det fanns en chans att de instängda skulle få se dagsljus igen.

”Det finns hopp om evakuering av Mariupols invånare till områden som kontrolleras av Ukraina. Vi väntar på bekräftelse”, skrev lokala myndigheter på Telegram under lördagseftermiddagen.

Kvinnor och barn evakuerade

Nu uppges 20 personer ha kunnat lämna stålverket, rapporterar AFP och det ukrainska parlamentet.

”Ett 20-tal civila fördes ut och evakuerades. De är kvinnor och barn som räddats från rasmassor och som nu ska åka till Zaporozhzhia”, skriver ukrainska parlamentet på Twitter.

Satellitbilden visar det sönderbombade stålverket Azovstal.

Styrkorna ska ha kommit överens om en vapenvila. En konvoj skulle anlända till Mariupol klockan 6.00 på lördagsmorgonen för att hämta civila vid en uppsamlingsplats. Men efter försening dök den upp klockan 11.00, enligt ett uttalande av en av Azovbataljonens ledare, Sviatoslav Palamar, vars videotal publicerats på Mariupols kommunfullmäktiges Telegram.

20 personer ska då ha kunnat lämna.

”Vi hoppas att denna process kommer att utökas så att vi kan evakuera samtliga civila”, säger han enligt CNN.

Filmer och bilder inifrån tunnlarna uppges visa skadade civila.

Kvar nere i tunnlarna befinner sig fortfarande omkring 1 000 civila och 2 000 soldater. Löften om humanitära korridorer har flera gånger brutits i Mariupol.

Borgmästaren: Fler döda än andra världskriget

Läget i Mariupol har beskrivits som desperat. Det har gått 66 dagar sedan kriget bröt ut och många har över tid sökt skydd i stålverket. Nu är hela Mariupol belägrat. Kvar finns Azovstal som ryska styrkor omringat.

Bristen på mat, vatten, mediciner och hygienartiklar uppges vara allt mer påtaglig. Filmer som publicerats av Azovregementet inifrån tunnlarna uppges visa skadade civila och soldater.

En kvinna med en huvudskada och bandage runt huvudet skakar och får hjälp att lägga sig ned på rygg på en smutsig, trasig madrass. En annan film visar ett barn liggandes i en säng med provisorisk blöja – en plastpåse stoppad med tygrester.

Mariupols borgmästare Vadym Boychenko och ukrainska presidenten Volodymyr Zelenskyj har återkommande efterfrågat hjälp från omvärlden. Enligt Boychenko bedömer myndigheterna att över 20 000 människor dödats av ryssarna i Mariupol. I ett uttalande anklagar han Ryssland för att ha dödat dubbelt så många i Mariupol som när staden var ockuperad under andra världskriget.

”Detta är ett av de värsta folkmorden på civila i modern tid”, säger han.