Putins vändning i Mariupol – stormar gömstället Azovstal

Publicerad 2022-04-23

När ryssarna tog över Mariupol beordrade Putin sina styrkor att inte gå in i stålverket Azovstal.

Nu verkar han ha vänt.

Ryska trupper uppges nu storma gömstället, enligt ukrainska myndigheter.

Ryssland hävdade för två dagar sedan att man tagit över hela Mariupol, förutom stålverket Azovstal där omkring 2 000 soldater och 1 000 civila gömmer sig.

Vladimir Putin beordrade en paus i offensiven. Det var ingen idé att gå in i byggnaden och riskera att offra ryska soldater. De som var kvar skulle svältas ut.

PLUS: Ryssland tar sikte mot nytt land i Europa: ”I krig med hela världen”

– Spärra av detta industriområde så att flugorna inte kan flyga ut, sa Putin till försvarsministern Sergej Sjojgu i en video från Kreml.

Försöker storma stålverket

Nu uppges Ryssland bomba stålverket och försöker storma byggnaden där civila och ukrainskstödda soldater befinner sig, enligt Oleksiy Arestovych, rådgivare till president Zelenskyj, rapporterar AP.

– Fienden försöket helt undertrycka motståndet från Mariupols försvarare i Azovstal. De återupptog luftangrepp i området och försöker storma. Våra försvarare svarar och försöker trots en mycket svår situation kontra, säger han i nationell tv enligt nyhetsbyråerna AP och Reuters.

På lördagen spreds filmer inifrån Azovstal av ukrainskstödda trupper från Azovregementet, rapporterar Washington Post. Filmerna uppges visa mestadels kvinnor och barn som befinner sig i skyddsrummen i katakomberna under stålverket.

Bristen på mat och vatten uppges vara akut och ukrainska soldater ska ha skrivit ”barn” på ryska på väggarna längs tunnlarna som leder ner till skyddsrummen. Filmerna har ännu inte kunnat verifieras från andra källor.

Släpper flygblad över stålverket

Samtidigt ska Ryssland ha släppt flygblad med en uppmaning till soldaterna att ge upp, rapporterar AP.

”Era befäl har flytt. Ammunitionsreserverna är förstörda. Det finns ingen hjälp. Fortsätter ni göra motstånd är ni körda. Den enda chansen för att överleva är att lägga ner era vapnen och lämna Mariupol”, står det i flygbladen uppger AP.

Slaget om Mariupol har pågått sedan kriget bröt ut för snart två månader sedan. Hamnstaden är en viktig punkt för att skapa en korridor mellan östra Ukraina och Krim-halvön.

Över 400 000 människor bodde i Mariupol innan den ryska invasionen. De utlovade humanitära korridorerna har fler gånger bombats trots löfte om vapenvila. Drygt 120 000 civila uppges fortfarande vara fast i staden. Samtidigt uppger ukrainska myndigheter att man tror att tiotusentals människor kan ha dött. Flera massgravar har hittats i utkanterna av Mariupol.

PLUS: Putins ökända armé sätts in i Ukraina

”Vi kommer se allt mer av dessa gravar, tyvärr. Det kommer att växa för dödstalen är tiotusentals. Det här är det största folkmordet i Europa sedan förintelsen”, säger borgmästare Vadym Boichenko i ett uttalande på Telegram på fredagen.

Fotnot: De siffror som cirkulerar om döda och skadade i kriget är mycket osäkra och ska tolkas med stor försiktighet.