Drönare sköts ned i Israel

Publicerad 2014-07-14

Israel uppges ha skjutit ned en mindre drönare i södra delar av landet, rapporterar AP.

Enligt israelisk militär kom drönaren från Gaza.

Samtidigt flyr tusentals palestinier undan Israels utannonserade attack.

Det obemannade stridsplanet tog sig in på israeliskt territorium på måndagsmorgonen men sköts kort därefter ned av israeliska missiler i närheten av kuststaden Ashdod, uppger Israels militär.

Enligt militära källor var planet lastat med raketer, skriver The Times of Israel.

Attacken den första i sitt slag

Drönarattacken beskrivs som den första i sitt slag sedan Israels luftoffensiv inleddes förra veckan. Under måndagen tog Hamas på sig att de skjutit tre drönare, skriver The Guardian.

Samtidigt fortsatte Israel att anfalla mål på Gazaremsan under natten.

Vid kusten ska israeliska bomber ha träffat tre träningsanläggningar som tillhör Hamas väpnade gren, Qassambrigaderna. Israel attackerade även hus i Gaza city, Deir el-Banah i södra delen av Gazaremsan och i den nordliga staden Jabaliya. Inga dödsfall har rapporterats i någon av attackerna.

– Vi kommer att fortsätta att slå hårt mot Hamas och andra terrororganisationer i Gaza, tills vi kan garantera säkerheten för våra medborgare, sa Israels försvarsminister Moshe Ya'alon i ett uttalande under måndagsförmiddagen, enligt The Jerusalem Post.

– När Hamas ledare komma ut ur sina gömställen kommer de inse omfattningen av de skador vi orsakat dem. De kommer ångra den här omgången av strider mot Israel.

Flygblad varnar för attack

I flygblad som i går singlade ned över staden Beit Lahiya på norra Gazaremsan, nära gränsen till Israel, uppmanade Israel människor att lämna sina hem inför arméns utannonserade attack mot norra Gaza. Omkring 17 000 palestinier på norra Gazaremsan har nu flytt till FN-byggnader i området, uppger FN:s flyktingorgan för palestinier, Unrwa.

175 palestinier döda

Sedan de våldsamma attackerna startade i tisdags har nästan 1 000 raketer avfyrats mot Israel. Attackerna har orsakat skador på byggnader men har inte lett till några dödsfall.

Däremot har 175 palestinier rapporterats döda till följd av våldsamma flygattacker - flertalet civila.

Trots de stegrande dödssiffrorna visar Israel inga tecken på att trappa ned våldet. Premiärminister Benjamin Netanhyahu sa på söndagen att den israeliska luftoffensiven kan komma att fortsätta "under en lång tid" och att militären är beredd "på allt", inklusive en fullskalig markoffensiv mot Gaza.

FN manar till vapenvila

Samtidigt ökar pressen på ledaren. På söndagen uppmanade FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon till en omedelbar vapenvila och USA:s utrikesminister John Kerry förklarade sig "redo" att agera mot landet för att få ett stopp på våldet. Egypten som spelat en stor roll i medlandet mellan Israel och Hamas, försöker fortfarande få till en förhandling mellan parterna.