Krisen mellan Ryssland och Storbritannien växer

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-07-23

Rysk åklagare: Litvinenko förgiftade den mordanklagade Lugovoj - inte tvärtom

Det kan ha varit den mördade ex-agenten Alexander Litvinenko som förgiftade den mordanklagade Andrej Lugovoj - inte tvärtom.

Det menar den ryske riksåklagaren och sågar Scotland Yards utredning kring det spektakulära giftmordet totalt.

Följ ämnen
Ryssland

Krisen mellan Ryssland och Storbritannien växer. I förra veckan svarade Moskva med samma mynt på britternas utvisning av fyra ryska diplomater ur landet.

Samtidigt fortsatte Storbritannien att kräva av Ryssland att man utlämnar affärsmannen och ex-agenten Andrej Lugovoj, misstänkt för mordet på sin tidigare kollega Alexander Litvinenko i London förra året.

Den brittiske åklagaren menar att det finns säkra bevis för att det var Lugovoj som la det dödliga ämnet polonium 210 i Litvinenkos te på en hotellbar i London.

Spår av polonium

I dag gick den ryske riksåklagaren till motattack. Efter Londonbesöket upptäcktes spår av polonium även hos Lugovoj och hans sällskap Dmitrij Kovtun. Nu menar åklagaren att syndabocken i själva verket kan ha varit Litvinenko - inte tvärtom.

– Orsaken till D. Kovtuns och A. Lugovojs insjuknande kan i första läget ha varit A. Litvinenko, sa Andrej Majorov vid riksåklagarmyndigheten, enligt nyhetsbyrån Interfaks.

Majorov sa också att det inte finns någon tidpunkt fastställd för när Litvinenko faktiskt förgiftades. Enligt den ryska sidan har den brittiska åklagaren helt ignorerat det faktum att även Lugovoj och Kovtun fick i sig av det dödliga ämnet.

Mot landets grundlag

Ryssland har vägrat att lämna ut Andrej Lugovoj eftersom det skulle strida mot landets grundlag. I dag sa Storbritanniens Moskvaambassadör Sir Anthony Brenton i en tidningsintervju att Ryssland visst skulle kunna lämna ut Lugovoj - om bara viljan fanns, uppger AP.

Och vid en presskonferens i dag upprepade premiärminister Gordon Brown kravet på ett utlämnande. Den avhoppade ryske spionen Alexander Litvinenko avled på ett sjukhus i London i november förra året. Obduktionen visade att han förgiftats av det radioaktiva ämnet polonium 210.

På sin dödsbädd anklagade Litvinenko president Vladimir Putin för att ligga bakom mordet.

Detta har hänt

Johanna Melén

Följ ämnen i artikeln