Nu får Halef vara med familjen igen

Publicerad 2013-08-19

Familjen skulle åka på sin första gemensamma utlandssemester.

Men sjubarnspappan, Halef Tak, greps av bulgarisk polis och fängslades på oklara grunder.

– Jag trodde att mitt liv var slut, säger han.

I går var det fest hemma hos familjen Tak i Lidköping. Mittpunkten var pappa Halef Tak, 51, som är hemma efter två månader i bulgariskt fängelse.

Den 17 juni flög pizzeriaägaren och sjubarnspappan tillsammans med sin familj till Bulgarien för två veckors sol och bad. På flygplatsen greps han av polis som hävdade att han är internationellt efterlyst av Turkiet.

Han riskerade 15 års fängelse i Turkiet.

– Jag blev livrädd. I turkiska fängelser dör kurder. Polisen kan säga att man trillade i en trappa. Det händer hela tiden, säger Halef Tak.

Flydde till Sverige

Halef Tak flydde till Sverige 1992. Han har varit aktiv i kurdfrågan och fick redan som femtonåring uppleva tortyr.

Halef sträcker han fram högerhanden. En bit av toppen av lillfingret fattas. Det har polisen kapat, uppger han.

I fängelset i Bulgariens rådde djungelns lag, enligt Halef. Brottslingar satte sig i respekt genom att berätta hur de misshandlat folk. En del fångar jobbade som vakter. Vilket innebär att det fanns stunder när avdelningen helt kontrollerades av fångar.

Halef ringde till sin familj från fängelset. Men det blev korta samtal. Han försökte skydda dem och lade på innan tårarna kom.

”Trodde jag skulle bli galen”

Först nu hemma i vardagsrummet vågar han berätta om den värsta tiden. I slutet av juli blir han isolerad sin cell.

– Jag trodde jag skulle bli galen. Jag funderade på självmord, säger Halef.

I Sverige kämpade familjen för att få Halef fri. De anlitade flera advokater och kontaktade UD. Turkiet hade 30 dagar på sig att skicka in handlingar för utlämning.

Släpptes 15 augusti

När slutdatumet närmade sig höll familjen andan. Med en dag kvar dök papprena upp. Man anklagade honom för politisk aktivism – en brottsrubricering som inte gällde inom Interpol. Trots det höll Bulgarien kvar Halef ända fram till den 15 augusti.

Klockan kvart över tolv på natten mot i söndags landade Halef i Oslo. I vänthallen stod hans familj och väntade.

– Det var som en blomma som växte ur min kropp när passkontrollanten sa att jag kunde gå. Jag började gå väldigt fort och sedan springa. Så kommer min son springande och kastar sig i min famn. Då började jag gråta.