Sågade S för fastighetsaffärer med SBB – äger själv aktier i bolaget

Publicerad 2023-06-19

Sverigedemokratiska riksdagsledamoten Mikael Eskilandersson gav Socialdemokraterna skarp kritik för den tidigare S-regeringens agerande när fastigheter såldes ut till det krisande fastighetsbolaget SBB.

SD-ledamoten beskyllde i en debatt i riksdagen S för att ha ”dåligt omdöme”. Men själv har SD-ledamoten valt att investera i SBB och äger aktier i bolaget.

– Tanken att man äger fastigheter som är kommunala och regionala tror jag borde vara en säker investering, säger Mikael Eskilandersson.

Mikael Eskilandersson (SD).

Fastighetsbolaget Samhällsbyggnadsbolaget i Norden, SBB, är i kris. Efter riksbankens räntehöjningar sätter räntenivåerna ett rejält tryck på bolaget.

Nu kan bolaget tvingas sälja delar av fastighetsinnehavet för att klara betalningarna av de omfattande lån som tynger bolaget. Bolagets affärsidé innebär att man köper loss fastigheter från kommuner, regioner och statliga myndigheter för att sedan hyra ut samma fastigheter till de tidigare ägarna.

En del av fastigheterna anses vara samhällsviktiga, bland annat en regementsbyggnad och polisstationer, och krav har väckts både från Vänsterpartiet och Socialdemokraterna om att staten ska få förköpsrätt om dessa ska säljas.

Men regeringen anser inte att det är nödvändigt. Även Sverigedemokraterna har avskrivit förslaget.

I förra veckan debatterades frågan om statens ansvar när SBB kan komma att sälja ut fastigheter i riksdagens kammare. Huvudmotståndarna i debatten utkristalliserades till Socialdemokraternas Jennie Nilsson, tidigare landsbygdsminister i Stefan Löfvens regering, och Sverigedemokraternas Mikael Eskilandersson, vice ordförande i civilutskottet.

”Dåligt omdöme”

Under debatten riktade Mikael Eskilandersson skarp kritik mot Socialdemokraterna, som SD-ledamoten anser har ansvaret för att SBB kunnat köpa loss så många fastigheter från det allmänna.

– Det är anmärkningsvärt att ett företag som SBB fått möjligheten till ägande. SBB har verkligen varit tydliga med att de är ett företag som expanderar genom högt risktagande. Hög belåningsgrad, expansion, uppskrivna värden. Det borde faktiskt gjort den tidigare regeringen betydligt mer skeptiska till att sälja till SBB eller att ha långtgående affärer med SBB, sa Mikael Eskilandersson under debatten i riksdagen.

– Det var alltså den vänsterregering som avgick i höstas som nu möjligen kan lastas för dåligt omdöme. Nu finns som tur är möjligheten för staten att agera om fastigheter riskerar att hamna i fel händer och det är jag glad för.

SBB:s grundare och före detta vd är Ilija Batljan, som har en lång bakgrund inom Socialdemokraterna – bland annat som kommunalråd och landstingsråd i Nynäshamn och Stockholm. Mikael Eskilandersson gjorde i riksdagsdebatten gällande att S förslag om att staten nu ska köpa tillbaka fastigheterna som sålts skulle gynna den före detta partikollegan.

– Nu vill Socialdemokraterna gå in och rädda sin socialdemokratiska kompis som är största aktieägare genom att köpa upp hela bolaget. Det tycker jag inte är någon bra lösning, sa SD-ledamoten i debatten i riksdagen.

SBB.

Äger aktier i bolaget

Men samtidigt som Mikael Eskilandersson delade ut svidande kritik mot Socialdemokraterna för deras hantering av SBB:s uppköp, låg aktier i bolaget i hans personliga aktieportfölj. Enligt dokument över ledamotens finansiella innehav, som Aftonbladet tagit del av, äger Mikael Eskilandersson aktier i SBB.

När SD-ledamoten redovisade sina innehav i vintras låg det på över 105 000 kronor, som är gränsnivån för när riksdagsledamöter måste redovisa sina finansiella innehav. Trots kritik mot S med påståenden om ”dåligt omdöme” vad gäller utförsäljningar av fastigheter till SBB, har Mikael Eskilandersson alltså köpt aktier i fastighetsbolaget.

– Jag har haft dem ett tag nu, de har gått upp i värde, men jag ligger duktigt back på dem nu. Det är inte den aktie som går bäst i min portfölj, säger Mikael Eskilandersson.

Du såg det som en bra affär att investera i SBB?

– Tanken att man äger fastigheter som är kommunala och regionala tror jag borde vara en säker investering. Det är säkra och långsiktiga hyresgäster som man kan skriva långa kontrakt med. På så sätt såg jag dem som ett bra bolag att ha i min portfölj. Sedan brukar jag försöka lägga mig under de här 99 000 så att jag slipper berätta vad jag har. Jag har rätt många olika bolag men de flesta har jag 40–50 000 i.

”Inte så bra på att förhandla”

SD motsätter sig förslaget om att införa en särskild förköpsrätt för staten att köpa tillbaka fastigheter. I stället förordar Mikael Eskilandersson att aktörer på marknaden köper upp fastigheter som kan komma ut till försäljning. Skulle en fastighet visa sig samhällsviktig och att en öppen affär skulle utgöra ett säkerhetshot, så kan staten istället expropriera den, anser SD-ledamoten.

– Vi har sett det som att marknaden kommer att lösa detta, säger Mikael Eskilandersson.

SD-ledamoten säger vidare att han tror att SBB skulle kunna vända utvecklingen för bolaget genom att sälja tillbaka fastigheter till tidigare ägare. SBB:s historia av förhandlingar med kommuner borgar för det, säger Mikael Eskilandersson.

– De sitter på väldigt mycket fastigheter som borde ha ett högt värde, så de borde ha bra förhandlingsutrymme. Vill de sälja så finns det många kommuner som redan har gått ut med att de vill köpa tillbaka sitt kommunhus, skola eller äldreboende. Då löser det sig. Dessutom är kommunerna inte så bra på att förhandla priser överlag.