Suezkanalen

Kvinnliga sjökaptenen blev felaktigt anklagad för kaoset i Suez

Av: 

Elle Kari Karlsson

NYHETER

Egyptens första kvinnliga sjökapten fick felaktigt skulden för att ha orsakat blockeringen i Suezkanalen.

Detta trots att hon var många mil därifrån när Ever Given gick på grund.

När nyheten om att det gigantiska lastfartyget Ever Given gått på grund i Suezkanalen fick Marwa Elselehdar, 29, en chock. När hon kollade sin telefon möttes hon av rykten om att hon var skyldig till kaoset i kanalen, skriver BBC.

Men vid tillfället för grundstötningen var hon miltals därifrån, på skeppet Aida IV utanför Alexandria där hon jobbade som andrekapten.

Fartyget orsakade stora problem för sjöfarten när det låg på sniskan i Suezkanalen.

Foto: Distribution Airbus DS/AP

Rykten sägs ha börjat när en manipulerad skärmdump med en falsk nyhetsrubrik började spridas. Bilden verkade vara från en artikel publicerad av Arab News, som hävdade att den unga kaptenen var inblandad i händelsen.

På kort tid delades den av tusentals personer på sociala medier. Det skapades också flera falska Twitter-profiler under Elselehdars namn som hävdade att hon var skyldig till händelsen.

Marwa Elselehdar har ingen aning om vem som först spred ryktet, eller varför.

– Jag blev chockad. Det kändes som att jag kan ha blivit utsatt för att jag är en framgångsrik kvinna i branschen, eller för att jag är egyptier, men jag är inte säker, säger Elselehdar till BBC.

29-åringen är Egyptens första kvinnliga sjökapten. Kvinnor utgör bara två procent av världens sjöfarare, enligt den internationella sjöfartsorganisationen IMO.

Marwa Elselehdar.

Mötte sexism på sjön

Marwa har alltid älskat havet. När hon sökte till Arab Academy of Technology and Maritime Transport (AASTMT) accepterade de bara män.

Men Egyptens dåvarande president Hosni Mubarak beviljade hennes begäran om kaptensträning. Således blev Elselehdar den första kvinnan från Egypten som lämnade akademin som kapten, skriver BBC.

Under sina studier säger Elselehdar att hon möttes av sexism hela tiden.

– Ombord var alla äldre män med en annan mentalitet. Det var svårt att hitta likasinnade att prata med, säger hon till BBC.

– Människor i vårt samhälle accepterar fortfarande inte idén att kvinnor arbetar på havet och är borta från sina familjer under lång tid, lägger hon till. Men när du gör vad du älskar, är det inte nödvändigt att söka godkännande från alla.

Fartyget kunde bogseras bort efter ett par dagar på grund.

Foto: Suez Canal Authority/AP

Efter att Marwa Elselehdar tog examen blev hon första styrman på "Aida IV" – det första fartyget som seglade på den nyligen utvidgade Suezkanalen 2015. Hon blev därmed den första och yngsta egyptiska kvinnan som navigerade genom kanalen.

När ryktena om att hon låg bakom Suezblockaden spreds fruktade hon att det skulle påverka hennes arbete negativt.

– Artikeln spreds i andra länder. Jag försökte förneka vad som stod eftersom det påverkade mitt rykte.

Många kommentarer var negativa, berättar hon. Men andra blev hon uppmuntrad av.

– Jag bestämde mig för att fokusera på allt stöd och kärlek jag får. Dessutom blev jag mer känd än tidigare, säger Marwa Elselehdar till BBC.

Hennes budskap till kvinnor som vill arbeta inom sjöfarten är att ”kämpa för det du älskar och inte låta någon negativitet påverka dig”.

ANNONS EXTERN LÄNK

Klicka hem dina munskydd enkelt här - flera olika modeller hos MEDS.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Mänskliga faktorn kan ligga bakom grundstötningen i Suez

ÄMNEN I ARTIKELN

Suezkanalen