Brand i matbutik i centrala Borås

Publicerad 2017-07-01

En kraftig brand bröt ut på Ica city i Borås.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska någon hällt tändvätska på en butikshylla och tänt på.

– Det har varit en utvecklad och kraftig brand, säger Anders Johansson vid räddningstjänsten.

Bilder från Borås visar hur rök väller ur butikslokalen och hur fönsterrutorna exploderar.

Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund uppger att det ska röra sig om en fullt utvecklad brand i Ica city mitt i Borås.

– Det är en utvecklad och kraftig brand, vi har utrymt butiken och även hotellet som ligger ovanpå, säger Anders Johansson, inre befäl vid Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund, vid 17.30-tiden.

– Rökdykare är inne i butiken och arbetar.

Räddningstjänsten har inga uppgifter om att någon person ska ha kommit till skada.

– Utrymningen av butiken ska ha gått bra, säger Anders Johansson.

Polisen uppger att de fick larmet om branden strax efter klockan 17.

– I nuläget vet jag inte mer än att räddningstjänsten arbetar med att släcka och vi är där och bistår dem, säger Robert Cleverup, stationsbefäl vid polisen i Borås.

I nuläget är det okänt vad som orsakat branden. Enligt de första uppgifter som kom till räddningstjänsten ska branden ha börjat i en avdelning av butiken där tändvätska och liknande produkter förvaras, uppger inre befäl Anders Johansson.

Enligt uppgift till Aftonbladet ska det röra sig om en anlagd brand, någon ska ha hällt ut tändvätska över en butikshylla och sedan tänt på.

Polisen har inlett en förundersökning om grov mordbrand.

– Det har varit ett väldigt aggressivt förlopp men det är för tidigt att säga att det rör sig om anlagd brand, säger stationsbefäl Robert Cleverup.

Många av de 200 gästerna som bor på hotellet ovanför butiken deltar i SM-veckan i Borås, däribland flera simklubbar, skriver TT.

I samband med branden kom rök in på hotellet och 15 rum är helt obrukbara. Kommunen har försökt hitta alternativa boenden, men hotellet har kunnat öppna igen.
– Gästerna får inspektera sina rum och avgöra om det är okej att bo där, säger Åsa Bergström, kommunikationsansvarig på Riksidrottsförbundet under SM-veckan, till TT.

Följ ämnen i artikeln