SVT:s ilska över Adaktussons affisch

Publicerad 2014-03-29

GÖTEBORG. På affischerna som ska lyfta fram EU-kandidaten Lars Adaktusson (KD) inför EU-valet används ordet "agenda", namnet på programmet han länge ledde på SVT.

Nu får han skarp kritik från sin gamla arbetsgivare som ska ta upp saken med sina jurister.

– Han borde klara sig på egen maskin, säger Eva Landahl, ansvarig utgivare för Agenda på SVT.

"Rätt agenda i Bryssel. Rösta på Lars Adaktusson" står det på en av de affischer som ska lyfta den gamla SVT-journalisten, i dag KD-politikern, till EU-parlamentet.

Men Adaktusson, som länge var programledare för "Agenda" på SVT får nu hård kritik av sin gamla arbetsgivare. Eva Landahl, ansvarig utgivare för programmet, menar att KD-politikern försöker snylta på deras varumärke.

– Han har ingenting med "Agenda" att göra i dag. Det var länge sedan han jobbade som journalist här. Det är inte han som sätter agendan via vårt program Agenda i dag. Det är helt andra personer.

Förvånad över greppet

Landahl säger sig vara förvånad över att Kristdemokraterna tar till det här greppet.

– Adaktusson är en otroligt kompetent och kvalificerad person och han borde klara sig på egen maskin utan att använda något som associerar till vårt varumärke, säger hon.

Nu ska frågan diskuteras med SVT:s jurister.

– Jag vet inte om vi kan göra något åt det. Det är ju inte "Agendas" logotyp eller färger som används. Då kan vi inte göra något åt det. Då kan jag bara säga att jag är förvånad att han använder ett varumärke som var kopplat till honom för många år sedan, säger Eva Landahl.

”Ett vanligt ord”

Lars Adaktusson själv säger att partiet inte alls tänkt på att ordet "agenda" skulle ha något med hans tidigare jobb att göra.

– Agenda är ju ett otroligt vanligt ord. Dessutom är det helt andra personer som är förknippade med programmet i dag. Jag slutade där 2005.

Han menar att "Rätt agenda i Bryssel. Rösta på Lars Adaktusson" handlar om att det behövs just det.

– Vi tänkte att det behövs rätt agenda i Bryssel, att vi ska ägna oss åt de frågor som är viktiga. "Agenda" är ett vanligt ord, inte minst i politiken. Det går inte att skydda ett sådant ord.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln