Kritiserad Merkel vill samarbeta med Storbritannien om EU-reform

Uppdaterad 2015-10-16 | Publicerad 2015-10-15

MÜNCHEN. Angela Merkel fortsätter att försvara EU:s öppna gränser.

Nu öppnar hon upp för ett ökat samarbete med Storbritannien – men är orubblig på vissa punkter.

– Den fria rörligheten går inte att köpslå med, säger Merkel till tyska parlamentet.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel (CDU) möts av allt mer kritik från de egna leden. Många tyska politiker kritiserar henne för en alltför generös flyktingpolitik.

På torsdagsmorgonen talade hon i tyska parlamentet Bundestag i Berlin.

– Vi kan göra så mycket vi kan, men vi behöver resten av Europas hjälp, säger hon.

”Hitta en kompromiss”

Bland annat öppnade Merkel för ett samarbete med Storbritannien runt en EU-reform, men betonar samtidigt att vissa principer är orubbliga. 

– Det finns framsteg i europeisk integration som inte är går att köpslå med, till exempel den fria rörligheten och principen om att inte diskriminera, säger hon och fortsätter:

– Men jag är övertygad om att vi kan hitta en kompromiss.

I sitt tal riktar Merkel också ett tack till Jean-Claude Juncker, EU-kommissionens ordförande, för hans agerande. Juncker har bland annat varit drivande för ett gemensamt handlingsprogram. 120 000 flyktingar ska flyttas från länder som Ungern, Italien och Grekland till andra EU-länder.

– Det går i rätt riktning, sa hon i parlamentet.

– Det är inte en överdrift att beskriva den här uppgiften som ett historiskt test för Europa. Därför måste Europa visa solidaritet, allt annat vore ett misslyckande.

Kortare handläggningstider

Det tyska parlamentet ska under dagen rösta om nya migrationslagar. Förutom att förkorta handläggningstiderna för asylansökningar föreslås att flyktingar inte längre ska få pengar från staten, utan förnödenheter. 

I eftermiddag ska Merkel till Bryssel för toppmötet med EU:s stats- och regeringschefer. Då hoppas Sverige att det ska gå att komma vidare i arbetet med att få ett permanent omfördelningssystem på plats, skriver TT.

– Jag inser att det inte är ett lätt jobb men vi måste få till gemensamma hållbara lösningar, sade statsminister Stefan Löfven (S) till TT efter gårdagens samråd med riksdagens EU-nämnd inför toppmötet.

Hjälp, vad händer? Vi förklarar
flyktingkaoset

Följ ämnen i artikeln