Så gör du om du är ensam och sätter i halsen

Uppdaterad 2018-10-26 | Publicerad 2015-12-15

Ann-Kristin Rimbe, vid Svenska rådet för hjärt- och lungräddning.

En man satte en gurkbit i halsen och dog. Han var ensam hemma och rusade ut på gatan för att försöka få hjälp.

Det finns metoder att ta till om man hamnar i en liknande situation.

– Släng dig mot något kantigt, till exempel en sänggavel eller en stolsrygg, säger Ann-Kristin Rimbe vid Svenska rådet för hjärt- och lungräddning.

På tisdagen dog en man efter att ha satt en gurkbit i halsen. Polisen i region Väst uppger att han var ensam och rusade ut på gatan för att få hjälp, men hans liv gick inte att rädda.

Att personer dör efter att ha satt i halsen förekommer.

– Det är tyvärr inte alls ovanligt att folk sätter i halsen och i några fall per år leder det till att personen dör, säger Ann-Kristin Rimbe.

Hon är anestesisjuksköterska och utbildningsansvarig vid Svenska rådet för hjärt- och lungräddning.

Använde stolsrygg

Rimbe berättar att det finns metoder att ta till om man sätter i halsen och inte kan få hjälp av någon annan.

– Försöka att slänga dig mot något kantigt, till exempel en sänggavel eller en stolsrygg. Man ska sikta på partiet mellan naveln och bröstbenspetsen, säger Rimbe.

Hon har träffat två personer som på detta sätt ensamma lyckats få bort det som fastnat i halsen.

– Den ena slängde sig mot en fönsterkarm, den andre en stolsrygg. Det gäller att man är väldigt kall för att kunna göra detta, när man inte får luft grips man av panik, säger hon.

Heimlichmanövern

Den som är nära någon som får ett andningsstopp kan göra mycket för att försöka rädda personen.

– Man ska först slå hårt med öppen hand, fem gånger, på ryggen mellan skulderbladen. Har man tur kommer saken som fastnat ut redan då, säger Rimbe.

Men om inget händer ska man gå vidare till nästa steg och fem gånger göra ett så kallat buktryck. Det kallades tidigare för Heimlichmanövern. Detta ska upprepas så länge personen är vid medvetande.

– Om det fortfarande inte släppt, leder det till att personen ramlar ihop, säger Rimbe.

Fortsätt trots motstånd

När personen förlorat medvetandet ska man gå över till att ge hjärt- och lungräddning.

– Om man inte redan slagit larm måste man först ringa 112 för att få hjälp. Sedan börjar man med 30 bröstkompressioner, alltså att kraftigt trycka på bröstet, och därefter titta i munnen. Ser man något tar man bort det, annars blåser man in två andetag mun mot mun.

Proceduren med 30 bröstkompressioner och de två andetagen upprepas till något kommer upp och personen andas med normala andetag. Eller tills ambulanspersonal kommer och tar över.

Funkar på barn

– Även om det känns som att det inte kommer ned någon luft ska man fortsätta i hopp om att det kan ha lättat och att lite luft ändå kommer ned. Man ska dessutom, medan man komprimerar, kolla om det finns något i munnen att ta bort, säger Rimbe.

Lär man sig metoden för vuxna går den att använda även på barn som satt i halsen – men med några skillnader.

– På det allra minsta barnet, de under ett år, gör man inte buktryck utan istället fem ryggdunk och fem bröstkompressioner. När barnet är medvetslös fortsätter man med hjärt-lungräddning. Alltså 30 bröstkompressioner där man använder två fingrar. Titta sedan i munnen och ge två inblåsningar över näsa och mun, säger Rimbe.

Följ ämnen i artikeln