Hägglund förgiftad – kan missa Almedalen

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-07-07

Socialminister Göran Hägglund insjuknade efter att ha druckit förorenat vatten.

visby. KD-ledaren Göran Hägglund är förgiftad.

Förorenat vatten har gjort socialministern akut sjuk.

Nu hotas hans närvaro i Almedalen.

Socialminister Göran Hägglund är svårt sjuk efter att ha druckit det kommunala vattnet vid sitt sommarställe i Föra på norra Öland. Mycket svår magsjuka gjorde att KD-ledaren inte kunde lämna sängen på hela dagen i går.

”Är helt sänkt”

Pressekreteraren Mårten Kits bekräftar allvaret när Aftonbladet ringer upp.

– Han är förgiftad, verkligen jättesjuk. Han har legat hela dagen och är helt sänkt, säger han.

Det var i måndags som boende i Föra insjuknade. Flera av Hägglunds grannar är drabbade men ingen annan i hans familj. Enligt VA-chefen Jörgen Ljungholm på Borgholm Energi har omfattande provtagning påbörjats, men svar väntas först i morgon eftermiddag.

Till dess råder han alla boende i området att koka vattnet.

– Vi håller på att klorera ledningen för att ta död på eventuella bakterier. Det handlar om att ringa in problemet och eliminera det, säger han.

För Göran Hägglund kan förgiftningen innebära en smärre katastrof. Enligt planen ska han komma till Gotland i kväll men vid denna tidnings pressläggning var det tveksamt om han kommer att kunna resa i dag.

– Vi hoppas han kryar på sig så fort som möjligt men läget är ganska oklart just nu, säger Martin Kits uppgivet.

I morgon bitti klockan 8.30 har alliansens partiledare möte inför regeringssammanträdet senare på förmiddagen. Och klockan 11 ska de presentera ett gemensamt utspel. Att inte kunna delta vore förödande för Hägglund.

Kan inte förbereda sig

På fredag är det Kristdemokraternas dag i Almedalen. Göran Hägglund hade tänkt ägna veckan på Öland åt att förbereda sitt tal men till följd av sjukdomen har han inte kunnat fila på det alls. Risken är att han inte ens kan komma hit på fredag.

– Vi vet absolut ingenting om resten av veckan i nuläget, säger Martin Kits.

Följ ämnen i artikeln