Experten om Buschs erbjudande: Regeringen funderar

Publicerad 2022-06-06

Ebba Busch erbjöd sig under partiledardebatten att ”rädda regeringen” – om Morgan Johansson avgår.

Nu tror flera statsvetare att justitieministern hänger löst.

– Jag blev lite överraskad när Magdalena Andersson inte bara slog ifrån det, utan sa att hon skulle överväga det, säger statsvetare Jan Teorell.

I torsdags sa statsminister Magdalena Andersson att hon var redo att avgå om Morgan Johansson avsätts i en misstroendeförklaring.

– Avsätter man en minister på grund av politiska beslut, då avsätter man givetvis hela regeringen - det är en självklarhet, sa hon då.

PLUS: LENA MELLIN: På väg mot regeringskris – i expressfart

Men under söndagens partiledardebatt i TV4 ändrade hon tonläge - efter ett erbjudande från Ebba Busch. Kristdemokraten lovade att inte komma med fler misstroendeförklaringar fram till valet, och att regeringen ska få all hjälp som behövs för att föra Natoansökningen i hamn - om Morgan Johansson avgår.

– Morgan Johansson måste gå. Vi löser ut Amineh Kakabaveh åt er, sa hon.

Magdalena Andersson replikerade med att hon skulle fundera noga på Ebba Buschs löfte, och att hon är beredd att överväga att sitta kvar – och att Morgan Johansson får gå.

– När såna här erbjudanden kommer måste jag fundera på det.

Experten: Vad menar hon?

Statsvetaren Jan Teorell blev förvånad när han såg statsministerns reaktion.

– Själva grejen är ju att Magdalena Andersson har sagt att om Morgan Johansson måste gå, då går också hon. Så får hon ett erbjudande om att hon skulle låta honom gå - och då måste hon plötsligt fundera?

Flera experter har talat om att det är möjligt att Morgan Johansson eventuellt kastar in handduken redan innan tisdagens omröstning. I SvD säger statsvetaren Stig-Björn Ljuggren bland annat att han tror att Morgan Johansson som kommer få packa ihop lådorna på regeringskansliet.

Jan Teorell säger att han inte riktigt förstår vad Ebba Busch erbjuder när hon pratar om att ”lösa ut” Kakavabeh.

– Det finns inga andra misstroendeförklaringar som är aktuella. Amineh Kakabaveh har fortfarande kvar sitt kort i budgetomröstningar, där hon har möjligheten att ställa samma krav.

Jan Teorell, professor i statsvetenskap.

Att statsministern snabbt plockade upp bollen skulle i så fall kunna tyda på att hon, trots sina hårda ord i torsdags, är beredd på att sitta kvar, även om Morgan Johansson försvinner.

– Jag blev lite överraskad när Magdalena Andersson inte bara slog ifrån det, utan sa att hon skulle överväga det. Det kanske antyder att de lite grann funderar på att ompröva om hela regeringen står på spel, inte bara Morgan Johansson. Men jag tror de i första hand kommer att göra ett sista försök att blidka Kakabaveh.

Statsministerns pressekreterare skriver i ett sms till Aftonbladet att de inte planerar att kommentera frågan i dag.